Comunicació

La llampuga, una espècie que se podria beneficiar de l'augment de la temperatura a la Mediterrània

  • Un equip científic de l'IMEDEA (UIB-CSIC) treballa en la hipòtesi que la llampuga es podria beneficiar de l'augment de la temperatura a la Mediterrània

 

 

Foto: Llampuga (Coryphaena hippurus)

 

 

 

Esporles, 14 de maig de 2018. Normalment es parla del canvi climàtic com una cosa que pot afectar negativament les espècies, però en aquest cas hi ha una espècie representativa de la Mediterrània que és possible que se senti a gust amb els efectes del canvi climàtic. Es tracta de la llampuga, un peix que es troba als oceans de tot el món, però principalment en zones temperades i càlides. Si es produís una expansió de la zona temperada, això seria beneficiós per a la llampuga, perquè tindria més llocs on reproduir-se. També podria haver-hi més zones per a la localització dels exemplars juvenils i, consegüentment, en podria créixer la població.

 

 

En el cas de la llampuga s'utilitzen diferents metodologies de treball. Una d’aquestes metodologies té a veure amb l'estudi de les larves: es mira com responen a diferents variables ambientals com la temperatura o la salinitat del medi. Una altra té a veure amb la producció dels ous de les femelles, per veure si les femelles són més productives respecte d'anys anteriors o si van canviant. I una última metodologia consisteix a observar els desplaçaments per satèl·lit, «per veure si s'expandeixen o es contrauen». S'utilitzen unes marques que es posen a les aletes dorsals de la llampuga i envien quatre senyals diaris a un programari que es dedica a fer el mapatge dels desplaçaments dels animals. La majoria es perden, i fer-ne el seguiment durant dos o quatre mesos ja és un èxit. De moment, ja hi ha llampugues marcades a les pesqueres de les Balears, el nord del Marroc i Sicília, on aquest peix no té un objectiu tan comercial, mentre que a Mallorca és molt característic el seu elevat consum alimentari.

 

 

La llampuga és un peix adaptat a les aigües càlides, i Mallorca és un dels seus hàbitats principals. Però la calor atreu també espècies invasores com el peix lleó (lion fish), que és més voraç i competeix per l'aliment amb els peixos locals.

 

 

La població de llampuga s'ha incrementat regularment els últims quinze anys. A la Mediterrània els adults es reprodueixen habitualment entre el final de la primavera i el principi de l'estiu i les seves taxes de creixement són de les més ràpides registrades en peixos. Per això, els exemplars juvenils, amb pocs mesos de vida, ja arriben als 30 i 60 centímetres a final d'estiu, i els adults amb freqüència arriben als dos metres de longitud. Es reprodueix en diversos llocs del món, no només a la Mediterrània, d'on migren sortint a través de l'estret per l'Atlàntic cap a les Canàries o Madeira. També són presents al golf de Mèxic, on ja s'ha fet aquest tipus d'estudis utilitzant el marcatge satel·litari.

 

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC) y Ara Balears

Més informació: