Comunicación

BASES DEL CONCURSO GLOSACIÈNCIA

CONTENIDO EN EL IDIOMA POR DEFECTO

La Unitat de Comunicació i Cultura Científica de l’IMEDEA (CSIC-UIB), amb la col·laboració de l’associació dels Glosadors de Mallorca, el Parc Natural de l’Albufera de Mallorca, la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), organitza el primer concurs de gloses sobre ciència, GlosaCiència, amb motiu de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia 2014.

Les bases del concurs són les següents:

1. Les obres han de tenir una extensió mínima de vuit versos.

2. Les gloses han de tractar algun dels temes següents:

- La recerca en ciències marines.

- L’expedició de Circumnavegació Malaspina 2010.

3. Els participants poden presentar un màxim de 2 obres. Es poden presentar:

- Via pàgina del Facebook IMEDEA Divulga CSIC-UIB per missatge privat (s’hi ha d’afegir nom, cognom, edat, telèfon i categoria/es en què es participa).

- En un sobre al centre de recepció del Parc Natural de l’Albufera (s’ha d’indicar, dins el sobre, nom, cognom, edat, telèfon i la categoria/es en què es participa).

- Via correu electrònic a imedeadivulga@gmail.com (s’ha d’indicar nom, cognom, edat, telèfon i la categoria/es en què es participa).

4. Les obres es poden presentar fins a les 14 hores del dia 10 de gener de 2015. Han d’estar escrites en llengua catalana i han de ser originals i inèdites i no haver estat premiades en cap altre concurs.

5. S’estableixen les categories següents:

- Joves estudiants (16-25 anys): com a premi rebran un lot de llibres de divulgació del CSIC i de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear i diploma.

- Públic general: com a premi rebran un lot de llibres de divulgació del CSIC i de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear i diploma.

6. L’entrega de premis tindrà lloc a finals de gener de 2015 en un dia i lloc encara per determinar.

7. El jurat podrà declarar deserts els premis si ho troba necessari.

8. El jurat és compost de tres membres: un de l’IMEDEA, un dels Glosadors de Mallorca i un del Parc Natural de l’Albufera de Mallorca.

9. L’IMEDEA i els col·laboradors en aquest concurs es reserven el dret d’utilitzar les gloses concursants per al que trobin oportú, sempre esmentant-ne els autors.

10. La participació en el concurs implica l’acceptació de les bases.

INFORMACIÓ COMPLEMENTARIA
CONCURS ‘GLOSACIÈNCIA’     IMEDEA (CSIC-UIB)


1. Exposició definitiva Malaspina2010

 

Fins al proper dia 10 de gener de 2015 els joves i la gent gran que s'acostin a gaudir del Parc Natural de l’Albufera de Mallorca podran redescobrir el projecte científic «Expedició de Circumnavegació Malaspina 2010» a través de la macromostra que l’IMEDEA ha instal·lat al parc natural amb motiu de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia 2014.

La mostra, composta pels 16 plafons de macrofotografies que donen forma al projecte expositiu MacroMalaspina2010: éssers de l'oceà i els 22 plafons que componen l'exposició Un mar de dades, ofereix un viatge a través d'imatges macroscòpiques de zooplàncton de l'eivissenc Joan Costa, i d'altra banda, una primera aproximació divulgativa de les troballes científiques del projecte Malaspina 2010. Un mar de dades ofereix l'oportunitat de conèixer aquesta expedició oceanogràfica i bona part de les seves aportacions. L'exposició, que combina textos amb fotografies de gran format, ha estat realitzada i coordinada per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, sota la direcció de Pilar Tigeras i el comissariat tècnic de Laura Llera Arnanz.

 

2. Ciència Marina a l’IMEDEA (CSIC-UIB)

 

L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) és un centre mixt d'investigació entre el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) l'objectiu del qual és la investigació cientificotècnica d'alta qualitat en l’àrea de Recursos Naturals, fent especial èmfasi en la investigació interdisciplinària en l'àrea mediterrània.

En el nostre centre es desenvolupen múltiples investigacions i projectes en l' àrea marina: oceanografia, ecologia marina, espècies invasores de la Mediterrània, estudi d'espècies de peixos d'interès pesquer, contaminació marina, conservació i recuperació de Posidònia, etc.

Per descobrir les línies d’investigació i els projectes en els quals treballem, podeu consultar la pàgina web, les memòries d’investigació de l’Institut i el vídeo corporatiu, que podeu visualitzar al nostre canal YouTube, IMEDEACOMDIV.

 

3. Malaspina 2010: una fita en la investigació en ciències marines

 

El 15 de desembre de 2010 més de 250 investigadors i investigadores van iniciar, a bord dels vaixells de recerca oceanogràfica Hespérides i Sarmiento de Gamboa, l'expedició Malaspina, que els dugué a recórrer el món en diferents etapes durant nou mesos. L'objectiu era conèixer l'impacte del canvi global a l'oceà i explorar la biodiversitat marina.

En el periple l'equip investigador va acumular innombrables dades, amb les quals constatà la presència de contaminants en tots els punts en què es varen prendre mostres, i deduïren que el transport atmosfèric de substàncies fa que aquestes siguin presents fins i tot en alta mar. Així mateix, durant el projecte s’ha generat la base de dades més gran d'hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH) a l'oceà. S’ha comprovat també que microorganismes com bacteris, espores de fongs, pol·len o cèl·lules de fitoplàncton també «viatgen» per l'aire cobrint distàncies que poden superar els 5.000 quilòmetres. Els investigadors ja han començat a seqüenciar el genoma de l'oceà profund global emprant més de 2.000 mostres de microorganismes recollides a l'Atlàntic, l'Índic i el Pacífic durant l'expedició. A més, tal com assenyala el professor Carlos Duarte, líder del projecte, «l'expedició Malaspina ha suposat un salt endavant en la comprensió de l'ecosistema de l'oceà global, particularment de les aigües situades per sota de la capa exposada a la llum solar, on hem descobert una biomassa de peixos fins deu vegades més gran del que es pensava.»

De caràcter interdisciplinari, el projecte Malaspina ha estat una fita en la recerca en ciències marines. Però, a més, ha conjuminat el treball científic amb la formació de joves investigadors i el foment de la cultura científica en la societat. El projecte s'ha desenvolupat entre 2009 i 2014, pertany al programa Consolider-Ingenio 2010 i ha estat liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en estreta col·laboració amb l'Armada Espanyola i la Fundació BBVA, entre altres institucions.
------------------------
La Setmana de la Ciència és el principal esdeveniment de promoció social de la ciència i tecnologia de caràcter anual, i té per objectiu fomentar la cultura científica entre la societat general i estimular les vocacions dels joves d'avui, que seran els científics de demà. El programa d'activitats proposat des de la unitat de Comunicació i Cultura Científica de l’IMEDEA (CSIC-UIB) té el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Per a més informació, podeu contactar amb Natalia Martín Antorán, coordinadora de les activitats i responsable de la unitat de Comunicació i Cultura Científica de l’IMEDEA (CSIC-UIB).