IMEDEA dia a dia: Inés Castejón
- Inés Castejón es PostDoc en el IMEDEA (UIB-CSIC)
Foto: Inés Castejón al seu despatx de l'IMEDEA (Autora: Charina Cañas)
Esporles, 20 d'abril de 2018. Inés Castejón és llicenciada en Ciències del Mar per la Universitat de Cadis (2003) i doctora en Biologia per la Universitat de les Illes Balears (2011). Va començar a treballar a l'IMEDEA el 2006, amb un contracte de tècnica per a identificació d’epífits (planta que creix sobre un altre vegetal usant-lo solament com a suport) i després va tenir durant quatre anys una beca I3P (2 + 2) per al desenvolupament de tesis doctoral del CSIC. Va deixar de treballar a l'IMEDEA des de la lectura de la seva tesi, l'octubre de 2011, fins al març de 2014, en què va obtenir un contracte de postdoc a càrrec de projecte, que és amb el que està en l'actualitat.
A la pregunta «què fas aquests dies?», ens contesta que en aquests moments la seva activitat és una barreja de dies de camp, laboratori i despatx. Des de 2014 fins ara ha treballat principalment en projectes de replantació de posidònia i ha col·laborat en altres projectes del grup de Dinàmica d'Ecosistemes Marins en què treballa.
El seu treball de camp consisteix a mostrejar els diferents components de la comunitat vinculada a les praderies marines. Segons el projecte, es duen a terme diferents manipulacions experimentals en el camp de què es fa seguiment en el temps, com ara: mirar la supervivència, el desenvolupament foliar, la càrrega epífita, etc. La setmana passada va ser a Pollença supervisant el tipus de planta que s'està sembrant durant aquest mes dins el projecte El Bosc Marí de Xarxa Elèctrica. De la sembra de les gairebé 13.000 plantes se n’encarrega una consultora, amb la qual cal col·laborar per explicar-los com és la caracterització dels fragments i comprovar que els fragments que es planten estiguin en bon estat.
Quan no és al camp és al despatx escrivint resultats, analitzant dades, coordinant-se amb la gent dels projectes en els quals col·labora, etc. En aquests moments està preparant el text d'una exposició de divulgació sobre Posidonia oceanica demanat per Red Eléctrica de España, que és el finançador del projecte El Bosc Marí de Xarxa Elèctrica, per al qual està contractada. El següent, ens diu, serà elaborar una unitat didàctica relacionada amb la replantació de posidònia, per oferir-la a les escoles de les Illes Balears.
També realitza treball de laboratori a l'IMEDEA, per processar les mostres dels diferents projectes recollides durant els dies de sortida al camp. Poden ser: de singnàtids (cavallets de mar i peixos pipa, dins el projecte Hippoparques), de les comunitats de fauna associada a les praderies o anàlisis morfològiques de la mateixa planta (Posidonia oceanica), per determinar mides, i químics, i per determinar el contingut en nutrients i carbohidrats de les diferents parts de les plantes.
Part del seu temps el dedica a ensenyar els estudiants que van arribant per treballar al seu grup. La setmana passada s’hi va incorporar una estudiant en pràctiques per col·laborar en algunes de les activitats del projecte del Bosc Marí i aprendre noves tècniques, que la va acompanyar a Pollença per aprendre a caracteritzar i plantar els fragments de Posidonia oceanica. En aquests moments codirigeix el TFM (treball fi de màster), a punt d’acabar-se, d’una alumna, sobre les poblacions de peixos pipa a Mallorca i Cabrera. Al juliol s'incorporarà una altra estudiant de màster de la Universitat de Barcelona que també farà la tesi sobre peixos pipa i estan esperant la incorporació d'una estudiant de doctorat per al projecte El Bosc Marí de Xarxa Elèctrica.
El juny d'aquest any assistirà a Singapur a la World Seagrass Conference and International Seagrass Biology Workshop 13, on presentarà els resultats dels treballs de restauració que s'han realitzat des de 2014, així com els resultats d'un treball realitzat a la Universitat de Göteborg sobre l’efecte de la velocitat de corrent i la densitat de feixos en la selecció d'hàbitat, l'estrès i el consum d'oxigen dels peixos pipa.
Foto: Inés Castejón recollint fragments de Posidonia oceanica a la deriva per replantar-los posteriorment (Autor: Jorge Terrados)
Font: IMEDEA (UIB-CSIC)