IMEDEA dia a dia: Raquel Vaquer

31/05/2018

  • Raquel Vaquer Sunyer és investigadora Juan de la Cierva a l'IMEDEA (UIB-CSIC)

 

Foto:  Raquel Vaquer al seu despatx de l'IMEDEA (Foto: Charina Cañas)

 

 

Esporles, 1 de juny de 2018. Raquel Vaquer Sunyer és llicenciada en Ciències del Mar per la Universitat de Vigo (2004) i doctora en Ciències Marines per la Universitat de les Illes Balears (UIB) (2011). El juny de 2005 es va incorporar a l'IMEDEA amb una beca de col·laboració, per enllaçar amb una beca predoctoral. Després de doctorar-se, va estar sis mesos contractada a l'IMEDEA i després se’n va anar dos anys com a investigadora postdoctoral a la Universitat de Lund, Suècia, amb un prestigiós contracte Marie Curie. A continuació va tornar a Mallorca i va estar dos anys a la UIB amb un contracte postdoctoral Juan de la Cierva-Formació. El gener de 2017 es va reincorporar a l'IMEDEA amb un contracte Juan de la Cierva-Incorporació.


 

A la pregunta «què fas aquests dies?», ens contesta que en aquests moments treballa en el projecte MEDSHIFT, que estudia els efectes de l'escalfament en comunitats de macròfits marins (tant macroalgues com fanerògames, és a dir, plantes que produeixen llavors) al Mediterrani, per poder predir possibles canvis en el futur a causa del canvi climàtic. Processa dades dels experiments que va fer el passat estiu i escriu articles científics d'experiments que varen fer en aquest projecte, per veure com afecta l'augment de temperatura el metabolisme de la planta marina Cymodocea nodosa i la macroalga invasora Halimeda incrassata, i estudiar els possibles canvis en metabolisme de les praderies natives envaïdes per la macroalga invasora Halimeda incrassata, que envaeix fons marins amb praderies de Cymodocea.

 

 

 

També està embolicada amb el Save Posidonia Project: Formentera: Formentera, un nou projecte que varen sol·licitar al Consell Insular de Formentera i que els acaben de concedir. A mitjan juny viatjaran a Formentera per assistir a un acte d'acceptació del projecte, i fer una campanya prospectiva per localitzar els punts de mostreig i fer una primera recollida de mostres.

 

 

A més, està treballant en el projecte «Efectes del canvi global sobre les praderies de Posidonia oceanica: Dels gens a l'ecosistema», finançat per la Fundació “la Caixa”, on estudien els canvis en la biogeoquímica i en el metabolisme de diferents praderies de macròfits marins: Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa i sediment sense vegetar (sorra).

 

 

Les passades setmanes va preparar i va realitzar tallers de divulgació sobre el canvi global al Posidonia Festival 2018, un festival internacional d'art, natura i desenvolupament sostenible, que s'ha celebrat a Palma i Deià del 17 al 26 de maig.

 

 

Ara revisa articles científics per a diferents revistes (hi fa de revisora externa), treballa en dos articles que encara no ha enviat i en un altre en col·laboració amb una investigadora de la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdul·là (KAUST), sobre un experiment que varen fer l'estiu passat, en què varen mesurar les taxes de fixació de nitrogen en sediments colonitzats per diferents espècies de macròfits marins.

 

 

Raquel és membre del Laboratorio Interdisciplinario sobre el Cambio Climático de la UIB (LINCC UIB) i en aquests moments està col·laborant en l'escriptura d'un informe sobre el canvi climàtic per al Consell Econòmic i Social (CES), en el qual es fa càrrec de liderar un apartat sobre els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes marins.

 

 

Ja comença a preparar les campanyes per a aquest estiu, en què posarà en marxa dos experiments. En un dels experiments mirarà els efectes de l'escalfament global a les Balears sobre diferents macròfits endèmics de la Mediterrània com són Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Cystoseira compressa i Padina pavonica. Aquest any farà, amb plantes de Catalunya i les Balears, experiments semblants als que varen fer l'any passat amb plantes de Creta i Xipre, a les cambres de temperatura controlada de l'IMEDEA, on estudiaran com canvien les taxes metabòliques de les diferents espècies a diferents temperatures. Amb estudis similars duts a terme amb macròfits de la Mediterrània oriental i l'occidental es pretén comprovar si hi ha diferències entre plantes que han crescut a diferents temperatures, i comprovar si hi ha adaptació tèrmica de les que viuen a temperatures més elevades, com és el cas de les de la Mediterrània oriental, on la temperatura de l'aigua és més alta.

 

 

També col·labora en una altra campanya emmarcada en una tesi doctoral en la qual fondegen sondes multiparamètriques que mesuren diferents paràmetres de l'aigua: oxigen dissolt, temperatura, salinitat, pH i profunditat. Fa dues setmanes varen intentar fondejar-les en praderies de la macroalga invasora Halimeda incrassata, però no varen poder trobar cap praderia en bones condicions, ja que a aquesta alga tropical li agraden les aigües càlides, i l'aigua de mar segueix massa freda. D'aquí a un mes tornaran a la zona per localitzar una bona praderia i instal·lar-hi les sondes. Les fondejaran simultàniament en praderies de Cymodocea nodosa i Posidonia oceanica, per veure les diferències en les dinàmiques d'oxigen i de pH produïdes per les diferents comunitats de macròfits. També faran mesures de metabolisme en unes cambres de metabolisme. Aniran a agafar aigua a la sortida i a la posta de sol i mesuraran diferències en la concentració d'oxigen per calcular el metabolisme (la producció primària neta, la producció primària bruta i la respiració).

 

 

Col·laborarà igualment en un altre experiment en el qual miraran l'efecte combinat entre l'escalfament i l'acidificació sobre Halimeda incrassata, la macroalga invasora que està colonitzant molt ràpidament la badia de Palma i que ha arribat a l'arxipèlag de Cabrera.

 

 

Està preparant un model, en col·laboració amb l'investigador Biel Jordà, per veure com podria afectar l'escalfament la concentració d'oxigen en certes zones de les Balears, centrant-se sobretot en Mallorca. La idea és intentar modelar la probabilitat d'hipòxia en certes zones a causa de l'escalfament global.

 

 

Té al seu càrrec un estudiant de Treball de Fi de Grau (TFG) que s’encarregarà d'analitzar el fòsfor inorgànic i fòsfor total acumulat en sediments de l'Albufera, per estudiar la capacitat de retenció de nutrients d'aquesta zona humida.

 

 

Pel febrer va ser a Portland, al 2018 Ocean Sciences Meeting, i per l'abril, a Viena, a l'Egu 2018.

 

 

 

I, per acabar, una altra part del seu temps la dedica a sol·licitar beques i contractes, ja que el seu actual contracte acabarà el gener de 2019. Ara mateix ha demanat un contracte postdoctoral de la UIB, un contracte Ramón y Cajal (en la sol·licitud ha quedat en la llista de reserva), un contracte ComFuturo del CSIC, i està preparant una sol·licitud per a un contracte postdoctoral del Programa Vicenç Mut del Govern balear.

 

 

Foto: Raquel Vaquer prenent mostres al Caló Fort (Foto: Iris Hendriks)

 

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)