IMEDEA dia a dia: Gabriel Jordà

12/07/2018

  • Gabriel Jordà és investigador Ramón y Cajal a l'IMEDEA (UIB-CSIC)

 

 

Foto: Gabriel Jordà al seu despatx de l'IMEDEA (Foto: Charina Cañas)

 

 

Esporles, 13 de juliol de 2018. Gabriel Jordà és llicenciat en Física per la Universitat de les Illes Balears (1998) i doctor en Ciències del Mar per la Universitat Politècnica de Catalunya (2005). Va fer la tesi a cavall entre Barcelona i el Laboratoire d’Etudes en Géophysique et Océanographie Spatiales de Toulouse. Ha treballat a l'IMEDEA amb diferents contractes des de 2005. Entremig va estar un any al National Oceanography Centre, a Southampton, Anglaterra, i un altre any entre la University of Colorado y la NOAA, a Boulder, Estats Units. Acaba de renunciar al seu contracte Ramón y Cajal a l'IMEDEA per incorporar-se com a investigador científic al Centre Oceanogràfic de les Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia.

 

 

A la pregunta «què fas aquests dies?», ens respon que a hores d'ara està entretingut portant les tasques de diversos projectes, escrivint articles i dirigint a estudiants..., ah!, i preparant la mudança!

 

 

Va començar treballant en temes d'oceanografia costanera i operacional durant la seva tesi i l’estada postdoctoral a Barcelona. En arribar a l'IMEDEA va començar a desenvolupar algoritmes per a la missió espacial SMOS, però al poc temps va passar a centrar-se en el que ha estat la seva línia principal de treball: el clima marí Mediterrani. Aquesta línia de treball està centrada a entendre la variabilitat passada del clima (com ha anat canviant i per què) i a fer projeccions de futur sobre com s'espera que el clima canviï durant les pròximes dècades.

 

 

Malgrat que els primers treballs estaven centrats en l'estudi del nivell de la mar, ràpidament va ampliar els estudis a altres variables oceanogràfiques com la temperatura, salinitat o els corrents, i a altres regions com l'Atlàntic Nord o fins i tot a escala global, ja que està tot íntimament lligat..

 

 

Un dels projectes en què treballa ara és el projecte europeu SOCLIMPACT, que estudia com afectarà el canvi climàtic les illes europees, no només pel que fa a les variables físiques, sinó també econòmicament i socialment.

 

 

Recentment ha acabat un contracte sobre el cicle de l'aigua que tenien amb l'Agència Espacial Europea. Han col·laborat amb diversos equips europeus per millorar la informació que els productes satel·litals ens poden donar sobre el cicle de l'aigua a la Mediterrània. També s'han analitzat sobre quins aspectes del funcionament de la Mediterrània és important tenir un bon coneixement dels fluxos d'aigua.

 

 

També porta el projecte del Pla nacional CLIFISH, sobre la interacció del clima amb les pesqueres de l'Atlàntic i la Mediterrània. En aquest moment estan acabant els models que relacionen l'abundància i capturabilitat de diferents espècies amb variables ambientals, i al llarg de l'any que ve faran projeccions sobre la seva evolució en les pròximes dècades.

 

 

Darrerament dedicava una part important del seu temps a tasques de divulgació en el marc d'una acció especial de la CAIB i en el marc del projecte SOCLIMPACT. En el primer cas, l'equip de nivell de la mar i clima marí de l'IMEDEA es va dedicar a fer xerrades i tallers en escoles i instituts sobre l'impacte del canvi climàtic en el medi marí, a editar un tríptic i realitzar dos vídeos d'animació. En el segon cas, estan muntant un projecte de ciència ciutadana amb instituts, que consistirà a formar els xavals perquè construeixin ells mateixos uns aparells, dissenyats prèviament pels investigadors, amb els quals mesuraran les característiques de diferents platges de les Balears. Les dades que aconsegueixin els alumnes dels més de vint centres involucrats, es faran servir en diversos estudis científics. Alhora, col·laborar en el projecte servirà als alumnes de secundària per aprofundir en conceptes tecnològics, de física i fins i tot de comunicació audiovisual.

 

 

Al maig ha estat al Colloquium 2018 de LIÈGE, sobre dinàmica oceànica, i a l'abril va fer una estada d'una setmana per treballar a la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), a l'Aràbia Saudita.

 

 

Les publicacions científiques també li absorbeixen part del seu temps. En aquests moments elabora diversos treballs dedicats a definir fins a quin punt són fiables tant els models numèrics com els productes observacionals. És important delimitar bé les limitacions de les eines que fem servir al nostre treball, ja que sovint s'arriba a conclusions errònies per un mal ús d’aquestes eines.

 

 

Gabriel Jordà continuarà portant la direcció científica de tots aquests projectes des del seu nou lloc de treball al Centre Oceanogràfic de les Balears, tot i que la gestió administrativa seguirà sent una comesa de la UIB.

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)