Visita guiada al congrés científic ASLO per a professors de les Illes Balears

18/04/2023

Entre el 4 i el 9 de juny 2023 se celebrarà al Palau de Congressos de Palma el prestigiós congrés científic bianual ASLO, que comptarà amb més de 2.000 participants provinents d’arreu del món.

En aquest context, els centres del CSIC IMEDEA (Institut Mediterrani d’Estudis Avançats), CEAB i ICM (CSIC Barcelona), a través del projecte europeu Ocean Night i juntament amb l'associació ASLO, ofereixen a professors de batxillerat de centres educatius de les Illes Balears la possibilitat d’assistir, de manera guiada i gratuïta, a dues de les sessions de pòsters que es desenvoluparan en el marc del congrés.

Aquesta activitat té com a objectiu fomentar la cultura oceànica a l’àmbit educatiu, a més de conscienciar sobre la importància de la investigació marina per aconseguir una interacció sostenible entre el nostre dia a dia i els ecosistemes marins.

Durant les visites, el grup docent estarà acompanyat per un equip científic conformat per investigadors dels tres instituts del CSIC, que actuaran com a guies i facilitaran als professors la interacció amb els ponents.

Això suposa una oportunitat excel·lent perquè els professors de les Illes Balears interessats en ciències marines (tant de l’àmbit de la biologia com de la física), puguin conèixer de primera mà i a través d’una mirada experta els avenços matèria d’estudi dels ambients oceànics i la seva resiliència davant del canvi climàtic.

L’activitat es desenvoluparà en dues sessions a les quals els professors es podran inscriure de manera gratuïta a través d’un senzill formulari:

  • Dia 6 de juny a les 18:30 h (emplenau la inscripció aquí)
  • Dia 8 de juny a les 18:30 h (activitat cancel·lada) 

 

El tancament de les inscripcions serà el proper 30 d’abril del 2023.

Els inscrits podran gaudir de transport gratuït des de l’Estació Intermodal de Palma fins al Palau de Congressos, per a l’anada i la tornada.

El recorregut es podrà formular en català, castellà i anglès.

 

ASLO: el congrés internacional sobre oceans i llacs que enguany se celebra a les Illes Balears

L’Associació per a les Ciències de Limnologia i Oceanografia (ASLO) és l’organització científica de referència per als estudis d’aspectes físics i biològics relacionats amb oceans i llacs. Establerta el 1936, s’ha convertit en una de les societats científiques més importants del món, i actualment compta amb més de 4.000 membres de 60 països diferents.

La ciència promoguda per ASLO és intrínsecament interdisciplinària. Combina biologia, matemàtiques aplicades, ciències ambientals, enginyeria i física per millorar la nostra comprensió científica dels llacs i els oceans i els aspectes socials relacionats amb la seva explotació econòmica.

Les conferències d’ASLO solen tenir lloc als EUA, però es traslladen internacionalment cada quatre anys, i el 2023 és l'any de les Illes Balears, al Palau de Congressos de Palma.

Les activitats d’aquestes trobades van més enllà de discutir les fronteres de la ciència als camps de la limnologia i l’oceanografia. També inclouen activitats de divulgació organitzades per al públic local, com ara visites a escoles o trobades amb docents.

 

Ocean Night, un projecte de divulgació científica per canviar la percepció de l’oceà

Impulsada per cinc centres del CSIC –l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), l’Institut de Ciències del Mar (ICM), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Institut d’Investigacions Marines (IIM) i l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia (ICMAN)– Ocean Night és una proposta que promou la importància de l’ecosistema marí i el paper de la ciència per preservar-lo. A través de diferents accions de divulgació (tallers, xerrades, jocs, exposicions, fires científiques, trobades, concursos, etc.) el projecte aborda l’estimulació de l’interès, la conscienciació i la comprensió de les ciències marines i en destaca el paper per aconseguir una interacció sostenible entre les nostres societats i els ecosistemes marins.

El projecte va començar el 2022 i té una durada de dos anys, durant els quals es duen a terme diverses accions de divulgació a Catalunya, Galícia, Múrcia i les Balears.