Un nou estudi aconsegueix avançar en la comprensió de la posidònia per a la seva conservació i restauració

22/10/2023

• La recerca aplica un nou enfocament més eficient a través de models matemàtics de simulació i l'anàlisi de xarxes de connexió

 

Conèixer i comprendre millor com els fruits i llavors de Posidònia oceanica es dispersen en la mar i com l'espècie està interconnectada en diferents àrees de l'oceà podria ser clau per a definir àrees de conservació i restauració de l'espècie. Aquest és el punt de partida d'un estudi dut a terme per personal investigador de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i la Aarhus University de Dinamarca.

A través de models matemàtics de simulació i l'anàlisi de xarxes de connexió, l'equip de recerca proposa un nou enfocament més eficient que permet una millor comprensió de com la posidònia es dispersa i connecta entre diferents sectors de la costa en l'arxipèlag de les Illes Balears. Així mateix, aquest enfocament possibilita identificar àrees clau per a la conservació i restauració de les prades de posidònia, especialment en l'arxipèlag balear.

L'estudi aconsegueix identificar àrees on és probable recol·lectar grans quantitats de fruits de posidònia, àrees on el reclutament natural pot ajudar en la recuperació de les prades marines, zones que requereixen intervenció per a facilitar la recolonització i llocs que han de rebre prioritat, en cas de mal a les prades marines, per a mantenir la connectivitat.

Aquest coneixement pot guiar a les persones responsables de la conservació a nivell regional a prendre decisions informades per a protegir i restaurar aquestes prades submarines de manera efectiva. Aquest enfocament és crucial per a garantir la sostenibilitat dels ecosistemes marins, especialment per a hàbitats d'interès comunitari com a Posidònia oceanica en la Mar Mediterrània.

 

Foto: Figura resumen  Autor: Andrés Ospina

 

Mètodes científics per a cuidar els oceans i la vida marina

 

L'equip de recerca es va encarregar de recopilar informació durant més d'una dècada en les costes i sota l'aigua. Durant aquest període, els avanços tant en les observacions oceàniques satel·litàries com in situ combinades amb models numèrics d'alta resolució van permetre també millorar de manera significativa la representació dels corrents marins. Integrant tot aquest coneixement, la recerca principal que va conduir als resultats publicats en la revista Biological Conservation es va dur a terme en un any de treball en el qual el personal investigador es va enfocar en la simulació en un supercomputador dels processos de dispersió de fruits i llavors de posidònia, així com en l'anàlisi de les xarxes de connexions entre diferents prades marines.

Mitjançant la integració de models hidrodinàmics d'alta resolució i biològics, l'equip científic va aconseguir simular com els fruits i llavors d'aquestes espècies es desplacen en la mar deguda als corrents i el moviment de l'aigua. Això els va permetre predir on podrien arribar aquestes llavors i com es mouen en l'oceà.

D'altra banda, es va utilitzar un tipus especial de matemàtiques, la topologia, per a veure com diferents llocs en les costes balears estan connectats entre si, la qual cosa va ajudar a descobrir quines són les zones més importants i com ajudar a protegir-les.

La combinació d'aquests dos mètodes contribueix a entendre millor com les plantes marines es dispersen i com cuidar de manera més efectiva l'oceà i la seva vida marina.

 

Foto: Frutos de Posidonia oceanica en la arribatge a les platges. Autor: Jorge Terrados

 

Un nou horitzó per a la conservació de la posidònia

 

Les prades de Posidònia oceanica són crucials per a la biodiversitat, la distribució d'espècies i la recuperació dels ecosistemes marins.

Malgrat l'existència de polítiques de protecció, en els últims anys s'ha observat un declivi continu de les prades d'aquestes pastures marines degut majoritàriament a l'impacte de les activitats humanes.

A les Illes Balears aquestes pressions s'intensifiquen encara més a causa del turisme, subratllant la necessitat urgent de prioritzar àrees per a la protecció i restauració de les prades de posidònia.

L'esmentada recerca obre horitzons importants en la conservació i gestió dels ecosistemes marins a les Illes Balears i més enllà. Els resultats permeten una millor conservació i restauració de les prades marines, una gestió més sostenible del turisme i l'aplicació d'aquests mètodes en altres regions per a protegir els ecosistemes marins a tot el món.

La col·laboració internacional i la recerca científica continuen sent fonamentals per a garantir la supervivència d'aquestes prades submarines i la salut general dels ecosistemes marins al Mediterrani.

 

Referència bibliogràfica:

Ane Pastor, Ignacio A. Català, Jorge Terrados, Baptiste Mourre & Andrés Ospina-Alvarez. Connectivity-*based approach to guide conservation and restoration of seagrass Posidònia oceanica in the NW Mediterranean. Biological Conservation 285 (2023). https://doi.org/10.1016/j.biocon.2023.110248

 
 
Article original: Carolina Morán - Comunicación CSIC Balears.