YOU4BLUE: Un Projecte Erasmus+ per Revolucionar la Relació dels Joves amb el Medi Ambient Marí

24/03/2024

Aquest projecte busca inspirar els joves a veure la Terra no només com un recurs, sinó com una part essencial de la seva identitat, promocionant així un futur més sostenible.

 

En el context social i ambiental actual, és imperatiu conscienciar els joves sobre els reptes que ens enfrontem i com poden contribuir a una vida sostenible i saludable. Amb aquest propòsit, sorgeix el projecte Erasmus+ You4Blue, una iniciativa educativa recolzada per la Unió Europea i desenvolupada en tres illes mediterrànies d'Itàlia, Grècia i Espanya. El seu objectiu és promoure una experiència multidisciplinària de sostenibilitat per a estudiants de secundària, on els recursos marins no només es considerin una font d'aliment, sinó també de recreació, espiritualitat, esports i cultura, entre altres aspectes. Implementat en tres illes mediterrànies - Itàlia, Grècia i Espanya - YOU4BLUE ofereix als estudiants l'oportunitat d'immergir-se en cultures diverses, promocionant el multiculturalisme i l'estima per la diversitat.

La naturalesa paneuropea del projecte també busca reforçar la cohesió social i la identitat europea entre les generacions més joves. YOU4BLUE anima els estudiants a interactuar amb experts en ciències naturals i socials, fomentant el pensament crític i un enfocament multidisciplinari. L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) és soci científic del projecte a Espanya i l'Institut IES Bendinat de Calvià és la institució on s'ha dut a terme la col·laboració i el suport científic.

Foto: Estudiants del programa YOU4BLUE durant la sortida al Parc Nacional Marítim-Terrestre de Cabrera

Com a part d'aquest acompanyament científic, els estudiants han realitzat una visita al Parc Nacional Marítim-Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, conegut per la comunitat científica com el "Laboratori del Mediterrani" pel fet que el seu paisatge litoral és un dels millor conservats de la costa mediterrània. Mitjançant una visita guiada van poder conèixer la riquesa etnològica, i natural del Parc.

Foto: Estudiants del programa YOU4BLUE durant la sortida al Parc Nacional Marítim-Terrestre de Cabrera

La pròxima trobada dins del projecte tindrà lloc del 16 al 18 d'abril a la ciutat d'Heraklion, Creta, que es convertirà en el punt de trobada per al segon intercanvi d'estudiants del projecte. Al llarg d'aquests dies, aproximadament 50 estudiants de Mallorca, Sardenya i de la mateixa Creta se sumaran per participar en una sèrie d'activitats interactives.

El seu objectiu serà investigar i experimentar de manera conscient l'entorn marítim, un element distintiu i essencial de les seves respectives cultures locals. Aquesta trobada a Heraklion marca la segona reunió presencial del projecte, succeint a el primer esdeveniment que va tenir lloc a Càller, Sardenya, l'abril de 2023. La culminació del projecte està prevista per a setembre de 2024, on Mallorca serà l'amfitriona de la darrera reunió.