La UIB i l'IMEDEA lideren un projecte europeu per protegir els ocells de tempesta

17/04/2024

El projecte SEAGHOSTS té com a objectiu millorar l’estudi i la conservació de les aus marines més petites i esquives del món. És un dels 33 projectes europeus de la convocatòria europea BiodivMon, finançada per Biodiversa+, per millorar el monitoratge de la biodiversitat i el canvi en els ecosistemes.  

 

El principal objectiu de SEAGHOSTS, un dels 33 projectes europeus seleccionats en la convocatòria BiodivMon, és comprendre les amenaces que afecten la conservació dels ocells de tempesta i millorar la protecció de les poblacions d’aquestes aus a Europa.

La doctora Ana Sanz Aguilar, investigadora de la Universitat de les Illes Balears i de l’IMEDEA (CSIC-UIB), lidera l’estudi d’accions de conservació a les colònies de cria com a part d’aquest projecte.

SEAGHOSTS destaca com un dels sis projectes finançats per institucions estatals en el marc d’aquesta convocatòria, destinada a millorar el monitoratge de la biodiversitat i el canvi en els ecosistemes a Europa. Amb un finançament que supera els dos milions d’euros, la seva meta és afrontar el desafiament de comprendre en profunditat els ocells de tempesta, les aus marines més diminutes del planeta.

«Els ocells de tempesta són excel·lents indicadors de l’estat de salut de l’ecosistema marí: passen més del 90% de la seva vida a la mar, viatgen llargues distàncies, s’alimenten principalment de zooplàncton, poden arribar a viure més de 30 anys i són molt sensibles a les amenaces. Fins fa poc, desconeixíem on s’alimentaven o on passaven l’hivern: els nostres estudis a Benidorm i a les Balears han estat pioners en aquest sentit», diu Ana Sanz, investigadora de la UIB i de l’IMEDEA.

La investigadora destaca, a més, la importància de comptar amb dades precises sobre la distribució d’espècies, les amenaces que enfronten i com les accions de maneig poden millorar-ne la conservació. «SEAGHOSTS millorarà el nostre coneixement de l’ecologia espacial, l’ecologia tròfica, la demografia i les amenaces a les quals s’enfronten les diferents espècies d’ocells de tempesta presents a Europa (Hydrobatidae i Oceanitidae), per tal d’ajudar a millorar-ne l’estat de conservació», afegeix.

 

Foto: La investigadora Ana Sanz amb un exemplar de Hydrobates pelagicus

 

La distribució desigual de la petjada humana als oceans i la falta d’estudi del seu impacte en el medi marí dificulten que la UE compleixi els Objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU. Tot i que hi ha una sensibilitat europea cap a la transició verda, la inversió en tecnologies baixes en carboni i energies renovables pot tenir efectes negatius en els ecosistemes marins.

A les Balears i Benidorm s’han desenvolupat mesures de conservació per a les colònies d’ocells de tempesta, i les noves dades generades per aquest projecte permetran millorar la comprensió de les seves rutes migratòries i zones d’alimentació, i identificaran amenaces i àrees crítiques que requereixen protecció addicional.

Això inclou identificar punts crítics no coberts per les àrees marines protegides existents, editar mapes de sensibilitat a impactes antropogènics i definir unitats de conservació més precises, així com millorar les estratègies de conservació a les colònies de cria.

«El projecte té com a objectiu cobrir les llacunes en el coneixement sobre la biodiversitat marina mitjançant la combinació de dades de monitoratge disponibles —demogràfiques, morfològiques, genètiques i tròfiques— amb noves dades que s’adquiriran durant el projecte, la qual cosa complementarà el mostreig a tot Europa. Aquest coneixement també contribuirà, de manera més sòlida i específica, a definir les diverses unitats de conservació (CU) dels ocells de tempesta que habiten les nostres mars», explica Raül Ramos, investigador de la Universitat de Barcelona i coordinador de SEAGHOSTS.

 

Estudiar la biodiversitat amb tècniques d’avantguarda

 

Algunes de les metodologies que aplicarà el projecte SEAGHOST són: dispositius de geolocalització ultraminiaturitzats, modelatge d’hàbitats, anàlisi d’isòtops estables, anàlisi de metabarcoding d’ADN, anàlisis demogràfiques, morfometria geomètrica i caracterització de microplàstics.

 SEAGHOSTS proporcionarà una perspectiva actual innovadora i crítica sobre els impactes antropogènics en el medi marí —en particular, com aquests impactes afecten espècies poc conegudes— que serà clau per gestionar i conservar millor la biodiversitat marina.

 El projecte, que es desenvoluparà en els pròxims tres anys, involucra un total de setze socis de deu països europeus (Espanya, Dinamarca, Alemanya, Portugal, Grècia, Noruega, Itàlia, França, Irlanda, Islàndia), així com un dels Estats Units i Canadà.