Un nou estudi revela com les corrents oceàniques són clau per al viatge dels organismes microscòpics cap a les profunditats
Els organismes microscòpics utilitzen les corrents oceàniques com una "autopista" cap a les profunditats, segons revela un estudi recent dut a terme per investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB). Aquest estudi, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arroja llum sobre com aquests organismes aprofiten les corrents marines com una mena de "autopista", permetent-los viatjar des de la superfície il·luminada pel sol fins a les profunditats més fosques de l'oceà. En aquestes regions profundes, els organismes microscòpics juguen un paper vital en processos químics i en el manteniment de l'equilibri de l'ecosistema marí.
El projecte CALYPSO (Rutes Lagrangianes Coherents des de l'Oceà Superficial fins a l'Interior), finançat per l'Oficina de Recerca Naval (ONR) dels EUA, ha estat fonamental per a aquest descobriment. L'estudi es centra en el mar Mediterrani com a exemple de regió subtropical i desvetlla el misteri de com alguns organismes unicel·lulars, com el fitoplàncton i les bacteris, aconsegueixen aventurar-se més enllà dels 100 metres de profunditat, on la llum solar és escassa i les condicions de vida són desafiantes.
Les corrents marines, conegudes com a intrusions, actuen com a autèntiques portadores de vida, transportant amb elles una diversitat d'organismes i contribuint significativament a la redistribució del carboni a l'oceà. Segons la Dra. Freilich, aquestes intrusions no només alteren la composició dels aliments disponibles a les profunditats de l'oceà, sinó que també juguen un paper crucial en el transport d'una quantitat considerable de carboni des de la superfície de l'aigua, enriquint així la complexitat de l'ecosistema a les profunditats marines.
"L'intercanvi vertical entre la superfície i l'interior de l'oceà afecta a l'exportació de carboni. Amb aquest treball hem demostrat la importància que tenen les intrusions de mesoescala (que tenen lloc a una escala espacial d'entre 10 i 100 km)" Dra. Ananda Pascual.
L'estudi desafia les concepcions convencionals sobre com el carboni arriba a les profunditats oceàniques. Anteriorment, es pensava que l'enfonsament de partícules riques en carboni era l'únic mecanisme responsable d'aquest procés. No obstant això, els resultats revelen que les intrusions juguen un paper crucial i fins ara subestimat en aquest transport.
"El treball publicat representa també un exemple dels beneficis de la col·laboració científica internacional entre investigadors d'Europa i EUA per afrontar aquest tipus de reptes en l'observació dels processos de l'acoblament físic-biològic a l'oceà. Unint coneixement científic i tecnologies avançades d'observació i anàlisi, hem aconseguit obtenir i analitzar informació de paràmetres físics i biogeoquímics simultanis sense precedents, que ens han permès quantificar el transport de carboni associat a aquestes intrusions" Dr. Simón Ruiz.
A més del seu impacte ecològic, aquest estudi planteja importants repercussions en relació amb el canvi climàtic. Es espera que, a mesura que els oceans s'escalfin, la proporció de carboni en aquestes cèl·lules microscòpiques augmenti, el que podria alterar la dinàmica de les intrusions i, en última instància, el cicle global del carboni en un clima canviant. Aquest estudi multidisciplinari va ser possible gràcies a la col·laboració entre investigadors espanyols de l'IMEDEA i de la ICTS SOCIB a Mallorca, i científics italians de l'ISMAR i del CMRE. Mitjançant l'ús d'eines de mostreig i anàlisi genètica avançades, es va poder examinar detingudament les característiques i el comportament de les intrusions oceàniques.
Referència
3D intrusions transport active surface microbial assemblages to the dark ocean
Mara A. Freilich, Camille Poirier, Mathieu Dever, Eva Alou-Font , John Allen, Andrea Cabornero, Lisa Sudek, Chang Jae Choi, Simón Ruiz, Ananda Pascual, J. Thomas Farrar, T. M. Shaun Johnston, Eric A. D’Asaro, Alexandra Z. Worden, Amala Mahadevan