El Think Tank "ConsCiència Gen Z" de l'IMEDEA impulsa la transició ecològica amb joves científics

17/07/2024

Dijous passat, 4 de juliol, l’IMEDEA es va omplir d’esperança i motivació, entre altres emocions que compartim amb els i les participants en el think tank «ConCiencia Gen Z: el reto de la transición ecológica». L’obertura de l’esdeveniment va anar a càrrec del director de l’IMEDEA, Gotzon Basterretxea, i la directora científica del programa d’excel·lència en la recerca María de Maeztu, Anna Traveset. Tots dos varen destacar el paper de la ciència en la transició ecològica i l’objectiu d’aquest tercer Think Tank organitzat per l’Institut. 

La jornada va tenir lloc al llarg de tot el matí i va incloure una petita visita a les instal·lacions, per  conèixer de prop el dia a dia de la pràctica científica, i un procés de treball participatiu en què els assistents mateixos varen proposar els temes d’interès. Mentre tothom gaudia de la pausa, l’equip de joves científiques de l’IMEDEA que varen liderar l’esdeveniment va analitzar els temes proposats i es varen formar quatre grups d’indagació centrats en biodiversitat, esgotament de recursos, impactes socials i impactes econòmics. Posteriorment, es va fer una posada en comú per estendre la reflexió al grup complet. 

Tot i que tots els temes estan molt interconnectats, com es va manifestar durant els debats tant en grup com plenaris, cada dimensió de la transició ecològica requereix una anàlisi meticulosa, així com d’una presa de decisions ben informada i basada en evidència científica. Finalment, es varen explorar possibles projectes transformadors i una visió de futur més sostenible. 

Foto: Participants de la 3ª edició de Think Tank a l'MEDEA

 

Des de l’IMEDEA agraïm tant a les administracions com a altres agents que assistissin a l’esdeveniment, i també ho agraïm als i les joves que varen compartir les seves inquietuds i preocupacions i varen refermar el seu compromís amb la transició ecològica. És cert que l’emergència climàtica i la crisi de biodiversitat no tenen espera i contribueixen al fet que cada vegada més persones pateixin ecoansietat . No obstant això, també pensam que es pot contribuir a la transició ecològica des de diversos rols i que es poden crear espais de debat i reflexió conjunta a partir dels quals poden sorgir projectes i iniciatives que contribueixin a minimitzar riscs, gestionar problemes, dissenyar solucions efectives i eficients o mobilitzar agents socials. 

La nostra intenció és bastir ponts perquè la ciència interdisciplinària esdevingui el pilar en els processos de presa de decisions responsables i inspiri accions de conscienciació basades en el coneixement. Esperam que en el futur puguem mesurar impactes positius i corroborar que s’està avançant en la transició ecològica, ja que és urgent i necessari.

 

Aquest Idem es va dur a terme en el marc de l'acreditació “Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu” de l'IMEDEA, Beca CEX2021-001198 finançada per MCIN/AEI/10.13039/501100011033

 
Articles relacionats