Els ocells frugívors optimitzen la seva dieta sota estrès ambiental

25/07/2024

Un recent estudi, en el qual ha participat la Dra. Anna Traveset del Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), ha demostrat com els ocells frugívors ajusten els seus hàbits alimentosos davant condicions ambientals estressants.

Publicat en la revista Science per un equip internacional de científics, l'estudi revela que els ocells frugívors tendeixen a consumir fruits que coincideixen estretament amb la grandària dels seus pics, especialment prop dels límits del seu rang geogràfic. Basat en dades de 97 espècies d'ocells i 831 espècies de plantes en sis continents, el descobriment suggereix que els ocells sota estrès ambiental en les vores dels seus hàbitats optimitzen la seva dieta per a maximitzar la ingesta d'energia.

Aquesta tendència és particularment forta en ocells altament frugívors, mentre que els frugívors oportunistes no mostren el mateix patró. Els ocells semblen ajustar la seva dieta per a consumir els fruits més grans i fàcils de manejar, maximitzant l'energia obtinguda per esdeveniment de consum, especialment sota condicions estressants. L'especialització en la dieta juga un paper crucial, i això es fa més evident en els ocells més dependents de fruits en optimitzar més la seva dieta prop dels límits del seu rang.

L'estudi es fonamenta en la teoria de farratge òptim, que prediu que la selecció natural impulsa a les espècies a triar una dieta que maximitza la ingesta d'energia o nutrients per unitat d'esforç. No obstant això, es desconeixia si les pressions ambientals podrien alterar aquesta optimització en la dieta. L'equip de recerca va abordar aquesta qüestió avaluant la relació entre la grandària del bec dels ocells i la grandària dels fruits consumits en diferents parts dels seus rangs geogràfics. A més, van considerar factors com el grau de frugivoria i l'estatus migratori per a obtenir una visió més completa.

Aquestes troballes subratllen la importància de la coincidència de trets entre consumidors i recursos en l'ecologia dels ocells frugívors, especialment sota condicions ambientals estressants. A més, l'estudi suggereix que els esforços per a predir l'ús de recursos basats en trets han de considerar la variabilitat dins dels rangs geogràfics de les espècies.

Aquest estudi proporciona una nova perspectiva sobre com els ocells frugívors poden ajustar el seu comportament alimentós en resposta a les condicions ambientals canviants. Segons apunta Traveset “Això té implicacions importants per a la conservació i la comprensió de les interaccions ecològiques sota l'actual escenari de canvi climàtic”

 

Referència:

Lucas P. Martins, Daniel B. Stouffer, Katrin Böhning-Gaese, José Miguel Costa, D. Matthias Dehling, Camila I. Donatti, Carine Emer https://orcid.org/0000-0002-1258-2816, Mauro Galetti, Ruben Heleno, Ícaro, José Carlos Morante, Marcia C., Eike Lena Neuschulz, Marco Aurélio Pizo, Marta Quitián, Roman A. Ruggera, Francisco Saavedra, Vinicio Santillán, Matthias Schleuning, Luís Pascoal da Silva, Fernanda Ribeiro da Silva, Joseph A. Tobias, Anna Traveset, et al.

"Birds optimize fruit size consumed near their geographic range limits"