Art urbà i medi ambient: Unint forces per l'adaptació de Cala Millor al canvi climàtic

30/07/2024

  • El projecte LIFE AdaptCalaMillor, en el qual participa el Insitut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha decidit utilitzar la força expressiva de l'art urbà com a eina de transformació i catalitzador per a abordar el desafiament socioambiental del canvi climàtic, així com la necessària adaptació de les platges urbanes a les seves conseqüències.

 

  • Es tracta d'un nou mural en el Port de Cala Bona, creat per l'artista urbà Sath (Sandro Thomàs), que s'integrarà en la ruta d'art urbà Color Millor. Aquesta obra busca sensibilitzar a la societat sobre el valor de la Posidònia oceanica per a l'ecosistema marí.

 

El projecte LIFE AdaptCalaMillor ha triat l'art urbà com a eina per a augmentar la consciència social sobre la importància de la Posidònia oceanica i els seus beneficis ecosistèmics. Aquesta iniciativa és part de les estratègies de sensibilització pública del projecte, que té com a objectiu adaptar la badia de Cala Millor al canvi climàtic.

En el port de Cala Bona s'ha creat un mural únic, obra de l'artista local Sath, oriünd de Son Servera. Sath sosté que l'art urbà és “una eina comunicativa poderosa que pot arribar a tota mena de públic, sense importar l'edat o l'estatus social, amb el simple objectiu d'acostar l'art a la gent”. A més, destaca la seva capacitat per a conscienciar en visibilitzar problemes actuals: “Crec que l'art urbà pot transformar un espai, així com a les persones que l'observen”, afegeix.

L'obra, titulada "Posseidònia", fusiona les paraules "posseir" (posseir en català) i Posidònia. Aquest mural pretén crear un sentit de pertinença amb el projecte i perdurar en el temps, superant els límits temporals del mateix per a aconseguir una eficàcia cultural duradora.

Amb aquesta acció, es busca transmetre la importància de la Posidònia oceanica per a l'ecosistema marí. Aquesta planta endèmica de la mar Mediterrània forma prades extenses i aporta nombrosos beneficis ecosistèmics: juga un paper crucial en la dinàmica sedimentària, ja que el seu dosser foliar afavoreix la sedimentació i retenció de partícules en suspensió en l'aigua, mentre les seves arrels mantenen el sediment immòbil; a més, atenua l'onatge, enterra CO₂ durant segles o mil·lennis, serveix d'hàbitat a nombrosos organismes, contribueix a la depuració de les aigües i genera grans quantitats d'oxigen en el fons marí, entre altres beneficis.

El mural se suma a la ruta d'art urbà Color Millor, una col·lecció artística de gran format que ja compta amb set murals. Aquesta iniciativa va néixer amb la intenció de crear un museu a l'aire lliure, buscant una reacció i un diàleg amb l'espectador del carrer, creant comunitat i transmetent valors, històries i positivitat, al mateix temps que es rehabilita un espai públic.

Més enllà del seu aspecte decoratiu, aquesta obra busca transmetre un missatge que beneficiï a la comunitat i fomenti la cura del medi ambient. En intervenir en l'espai públic, es realça el valor del patrimoni cultural de Cala Millor i s'evoca un dels pilars fonamentals del projecte: la comprensió i col·laboració dels actors amb interessos i competències en la badia, incloent-hi la ciutadania.

En aquest context, el projecte LIFE AdaptCalaMillor adopta un enfocament innovador per a transformar el sistema de platges i l'àrea urbana de la badia de Cala Millor, amb l'objectiu d'adaptar-se al canvi climàtic a llarg termini. Això s'aconseguirà mitjançant la implementació de mecanismes de governança i participació que permetran prendre decisions informades i basades en la ciència. Es tracta d'una experiència única a Espanya per a dissenyar projectes transformadors d'adaptació al canvi climàtic en platges urbanes.

Consulta aquí fotos del mural.

Foto: Detall del mural fet al port de Cala Bona per l'artista Sath.

 

Sobre el LIFE AdaptCalaMillor

El projecte LIFE AdaptCalaMillor és una iniciativa que busca desenvolupar un pla local d'adaptació al canvi climàtic a llarg termini per a la platja urbana de Cala Millor. El seu objectiu és transformar el sistema de platges i l'àrea urbana per a augmentar la resiliència de les infraestructures, els serveis ecosistèmics i la socioeconomía enfront dels impactes previstos. Aquesta ambiciosa iniciativa, programada per al període 2023-2027, se centra en metodologies basades en la ciència i en esquemes participatius i de governança. La seva finalitat és millorar la comprensió dels processos físics en una platja urbana i anticipar-se als canvis morfològics derivats del canvi climàtic global.

LIFE AdaptCalaMillor és un projecte secundat per la Comissió Europea a través de l'instrument financer LIFE, coordinat per la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern dels Illes Balears, a través de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Compta amb la participació de: LANDLAB, laboratori de paisatges SLP, la ICTS SOCIB, la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Fundació Conama, el Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar, l'Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria (IHCantabria), l'Associació Hotelera de la Badia de Cala Millor, la Universitat de Cantàbria i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats IMEDEA (CSIC-UIB).

 
Notìcies relacionades