Restauració ecològica en una illa tropical: Eliminar plantes invasores impulsa la biodiversitat d'insectes depredadors de llavors

03/10/2024

  • Un recent estudi liderat per investigadors del Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)a l'illa de Mahé, Seychelles, ha revelat que l'eliminació de plantes no natives no sols millora la biodiversitat, sinó que també genera importants canvis en les interaccions entre plantes i insectes depredadors de llavors. La recerca, duta a terme en un experiment a gran escala, va mostrar que la restauració ecològica va impulsar un fort augment en l'abundància i diversitat d'aquests depredadors de llavors, la qual cosa és clau per al funcionament saludable dels ecosistemes.

​​A mesura que els éssers humans alteren els ecosistemes, ja sigui de manera accidental o mitjançant intervencions com la restauració ecològica, les interaccions biòtiques responen ràpidament a aquests canvis. Aquest estudi va avaluar específicament com responen les comunitats de depredadors de llavors d'insectes quan s'eliminen plantes invasores. Els resultats mostren un augment del 81% en l'abundància i del 50% en la riquesa d'espècies de depredadors en els llocs restaurats, la qual cosa confirma l'impacte positiu d'aquestes intervencions en la biodiversitat.

Imagen: Chrysobalanus icaco , una de les espècies invasores part de l'estudi. Autor Malcon Manners 

 

Importància de la diversitat i freqüència d'interaccions

Encara que la restauració va resultar en comunitats de depredadors de llavors més diverses, l'estudi revela que l'eliminació de plantes no natives no va ser suficient per a erradicar als depredadors de llavors no natius, la qual cosa suggereix la necessitat de mesures addicionals de control. A més, es va detectar una taxa de depredació baixa en comparació amb estudis en el continent i illes pròximes a aquest, suggerint un paper menys important dels insectes depredadors de llavors en la regeneració de plantes natives. No obstant això, l'impacte de la depredació sobre la comunitat vegetal pot ser positiu, neutral o negatiu, depenent d'altres factors ecològics que controlen la supervivència i el creixement de les plàntules.

 

Un model per a la restauració en illes

L'estudi subratlla la importància de considerar no sols les interaccions mutualistes, com la pol·linització, sinó també les antagonistes, com la depredació de llavors, en els esforços de restauració ecològica. A més, els resultats confirmen que les comunitats restaurades experimenten una major especialització en les interaccions entre depredadors i plantes, la qual cosa podria deure's a l'eliminació d'espècies invasores que feien costat a depredadors generalistes.

La restauració no sols millora la diversitat, sinó que també incrementa la rotació d'espècies i les interaccions dins de les comunitats, generant una major heterogeneïtat en els paisatges restaurats. Aquesta troballa suggereix que la restauració ecològica és clau per a mantenir la diversitat d'insectes depredadors de llavors, la qual cosa al seu torn ajuda a preservar les comunitats vegetals natives.

 

Implicacions per a la Conservació

Des d'una perspectiva de conservació, els investigadors recomanen continuar amb els esforços de control de plantes invasores i dur a terme monitoratges periòdics per a evitar reinvasions. Aquest enfocament permetrà la preservació d'interaccions ecològiques crítiques per al manteniment de la biodiversitat. No obstant això, també és necessari implementar mesures específiques per a controlar depredadors no natius que podrien continuar amenaçant l'estabilitat dels ecosistemes locals.

Aquest estudi destaca la importància de gestionar acuradament les interaccions biòtiques en la restauració d'ecosistemes insulars i ofereix valuoses perspectives per a la conservació de la biodiversitat en illes amenaçades per invasions biològiques.

 

Accedeix a la publicació completa aquí:

https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1365-2664.14781