Acció Posidònia: Una Iniciativa per a Protegir el Tresor del Mediterrani
El projecte Acció Posidònia, coordinat per la Fundació Ecomar en col·laboració amb la Federació Espanyola d'Activitats Subaquàtiques (FEDAS), l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i la Federació Nacional de Confraries de Pescadors, té com a objectiu principal avançar en les tècniques de replantació de les prades de Posidonia oceanica, una espècie fonamental per a preservar la salut ambiental de la mar Mediterrània.
Aquesta iniciativa cerca no sols millorar l'estat ambiental de les prades de Posidonia oceanica, sinó també involucrar activament al sector pesquer i a la ciutadania en general. A més, promou la sensibilització ambiental de la societat i el desenvolupament de recerques i tecnologies per a mitigar el canvi climàtic.
Un Ecosistema Crucial
La Posidonia oceanica, és un poderós embornal de carboni, capaç d'absorbir CO₂ en una mesura comparable a deu hectàrees de bosc amazònic. A més, ofereix refugi i àrees de cria per a nombroses espècies d'interès pesquer. En prevenir l'erosió costanera, aquesta planta es converteix en un pilar essencial per a la salut ambiental i socioeconòmica del Mediterrani.
El projecte es proposa recopilar almenys 18,000 llavors, plàntules o fragments de posidònia, així com replantar una superfície equivalent a tres hectàrees en diverses àrees de la Xarxa Natura 2000. Les localitzacions inclouen la Comunitat Valenciana, Catalunya, illes Balears i la Regió de Múrcia. Així mateix, s'impartirà formació a personal i voluntaris per a facilitar l'execució d'aquestes activitats.
Innovació i Conservació
Un component destacat d'Acció Posidònia és el seu enfocament en la recerca i el desenvolupament. S'avançarà en tècniques de micropropagació in vitro de explantos de posidònia, la qual cosa permetrà obtenir material de trasplantament sense dependre de les poblacions naturals, contribuint així a la conservació d'aquesta espècie vital.
Un Horitzó Sostenible
Acció Posidònia forma part de la plataforma Bosc Marí, una aliança entre Redeia i la Fundació Ecomar que persegueix la restauració d'ecosistemes marins amb un horitzó cap a 2030. Iniciat el 22 de juliol de 2024, el projecte tindrà una durada de 18 mesos durant els quals es treballarà per a aconseguir aquests objectius, establint les bases per a un futur més sostenible al Mediterrani.
Projecte finançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMPA) a través del programa Plenamar de la Fundació Biodiversitat (FB).