Palma de Mallorca va acollir 100xCiencia.8 per abordar els desafiaments globals a través de la ciència interdisciplinària.
100xCiencia és la trobada anual de l'Aliança SOMMa que va reunir la comunitat científica de 68 Centres d'Excel·lència Severo Ochoa i Unitats d'Excel·lència María de Maeztu acreditats pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
La trobada 100xCiencia.8: “Illes de Coneixement en un món complex en transició” va començar el dijous passat a l'Hotel Victoria Gran Meliá de Palma i va reunir més de 200 representants dels Centres d'Excel·lència Severo Ochoa i Unitats d'Excel·lència María de Maeztu. Aquesta vuitena edició de 100xCiencia va ser organitzada per l'Aliança SOMMa, al costat de dos centres d'excel·lència científica a les illes Balears: l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), que van comptar amb el reconeixement “Unitats d'Excel·lència María de Maeztu”.
Claudio Mirasso, catedràtic de la Universitat de les illes Balears i vice-director del IFISC (CSIC-UIB), i Anna Traveset, professora de recerca del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i investigadora del IMEDEA (CSIC-UIB), van ser els encarregats de donar la benvinguda oficial als assistents.
La inauguració institucional va estar a càrrec d'Antoni Costa, vicepresident i Conseller d'Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les illes Balears; Domènec Espriu, director de l'Agència Estatal de Recerca; Salut Deudero, delegada institucional del CSIC a Balears; i Jaume Carot, rector de la Universitat de les illes Balears (UIB). Aquest últim va destacar que “és un honor que els nostres dos centres d'excel·lència, el IFISC i el IMEDEA, hagin fet possible que celebréssim aquest esdeveniment únic de l'Aliança SOMMa en la nostra comunitat. Aquests centres són un exemple de l'excel·lència científica a les illes Balears, contribuint des de la nostra regió a l'avanç del coneixement en àrees tan crucials com els sistemes complexos i els reptes mediambientals. La seva labor no sols enriqueix a la UIB, sinó que també posiciona a les Balears com un referent en la recerca científica d'avantguarda, demostrant l'impacte que la nostra comunitat pot generar en la ciència a nivell global”.
Per part seva, María José Sanz, presidenta de SOMMa i directora científica del Basque Centri for Climate Change (BC3), va clausurar la inauguració assenyalant que “la comunitat científica de l'Aliança SOMMa és una palanca per a continuar impulsant la recerca interdisciplinària en els nostres centres i unitats, la qual cosa permet generar coneixement basat en problemes reals i complexos, i involucrar a científics i científiques que tinguin la capacitat d'afrontar els reptes des de diferents perspectives”.
El programa de 100xCiencia.8 va abordar temes crucials com la complexitat de l'economia global i la transformació dels ecosistemes a causa del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Al llarg de diverses sessions, els assistents van gaudir de ponències d'experts com Stefan Thurner, especialista en sistemes complexos, i Karina Von Schuckmann, oceanògrafa especialitzada en el monitoratge del clima oceànic.
Relleu en la presidència de l'Aliança SOMMa
El divendres 11 d'octubre es va celebrar l'Assemblea General anual de l'Aliança SOMMa, que va reunir les direccions de les 68 entitats, i durant aquesta trobada es va produir la renovació de la presidència de l'aliança. Antonio Molina, actual director Científic del Programa Centre d'Excel·lència Severo Ochoa del CBGP (UPM-INIA/CSIC), va assumir la presidència de SOMMa, substituint a María José Sanz, qui va concloure el seu mandat de dos anys. A. Molina va assegurar que “serà un orgull i una gran responsabilitat treballar conjuntament amb els centres i unitats d'excel·lència per a traslladar als gestors de la política i finançament científic propostes que millorin el sistema de ciència, tecnologia i innovació del nostre país”.
Es va donar la benvinguda a les noves incorporacions d'entitats d'excel·lència, així com a les diverses activitats d'impuls i fites que es van aconseguir al llarg de 2024 i les línies estratègiques de treball que es desenvoluparan en 2025.
La comunitat d'excel·lència SOMMa va tenir l'oportunitat de retrobar-se un any més per a continuar creant espais de col·laboració i discussió que els permetin avançar en les seves diferents àrees de treball en els centres i unitats d'excel·lència.