"Ciència a tot tren", un recorregut científic sobre rails per celebrar la Setmana de la Ciència 2024
Tornen les minixerrades científiques dins l'històric tren de Sóller, amb visites guiades al Museu de la Mar, el Museu Balear de Ciències Naturals, el Jardí Botànic de Sóller i una demostració de cuina en directe!
Piiiiiii! El xiulet sona i un tren de fusta centenari surt de l'estació de Palma. Destinació: el coneixement. El 9 de novembre, diverses institucions d'investigació de les Illes Balears posaran en marxa un tren molt especial que farà el trajecte entre Palma i Sóller, on científics i científiques acostaran els seus avenços i coneixements a través de minixerrades a totes aquelles persones curioses i interessades en la ciència.
Això és precisament el que proposa “Ciència a tot tren”, una activitat que s'emmarca dins de la Setmana de la Ciència 2024 i que brinda l'oportunitat de gaudir del patrimoni natural i cultural mallorquí mentre que aborda temes tan variats com interessants. Així, els passatgers i les passatgeres d'aquest tren especial podran descobrir des de les darreres investigacions sobre teràpia cel·lular i com enfrontar el desafiament de les espècies invasores, els secrets de la biodiversitat i l’impacte de les ones gravitacionals, fins i tot temes de gran actualitat com la intel·ligència artificial, l’obtenció d’energia sostenible i l’impacte dels residus alimentaris, el cervell humà i el fascinant món microscòpic de l’oceà.
A més de les minixerrades, també hi haurà una sèrie d’activitats un cop el tren hagi arribat a Sóller. En concret, el públic tindrà l’oportunitat de visitar algun dels centres culturals i científics més rellevants de la zona, com són el Museu de la Mar al Port de Sóller; el Museu Balear de Ciències Naturals i el Jardí Botànic de Sóller, on a més, i com a novetat, es farà una demostració de cuina en directe, a càrrec del cuiner Juan Antonio Fernández.
"Ciència a tot tren" 2023 @AlaireFilms
Fins i tot, aquesta activitat no només permet apropar-se al coneixement, sinó que ho fa d’una manera única: integrant la ciència en el viatge, en un ambient relaxat i envoltat de la bellesa natural de Mallorca.
Si vols conèixer els avenços científics més recents mentre gaudeixes d’un viatge inoblidable, no et pots perdre aquesta cita. Puja al tren i deixa que la ciència t’obri nous horitzons!
Què, quan i com
L’activitat tindrà lloc dissabte, 9 de novembre. A les 10 hores, el xiulet del tren indicarà la sortida des de l’estació de Ferrocarrils de Sóller a la plaça d’Espanya de Palma. El tren efectuarà una aturada de cinc minuts en el Mirador des Pujol perquè els passatgers puguin estirar les cames i fer fotografies.
A Sóller, hi haurà activitats a:
- Museu Balear de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller. Es realitzaran visites guiades i organitzades a les 12h, a les 13h i a les 13:30 h amb una durada de 30 minuts cada una. A la guixeta d'entrada al recinte se donarà informació precisa sobre aquestes visites guiades.
Demostració de cuina en directe a càrrec del cuiner Juan Antonio Fernández, amb tasts científics vinculats a la glucilació enzimàtica de les proteïnes o l’efecte Maillard. Aquesta activitat tindrà lloc entre les 12:30h i les 13:30h davant de l’edifici del Jardí Botànic de Sóller. - Al Port de Sóller, hi haurà activitats al Museu de la Mar a les 12h. Concretamente, es realitzarà una visita guiada pel museu i per l'exposició "Fareras. La luz que nos guía". A les 12.30, la visita s'amplia al Far de sa Creu. Les persones que s’inscriguin a aquesta activitat hauran d’agafar el tramvia en arribar a l’estació de Sóller, a les 11 h.
Les xerrades divulgatives continuaran al Tren de Sóller en el trajecte de tornada a Palma, que tindrà la sortida de l’estació del ferrocarril de Sóller puntualment a les 16:30 h.
L'activitat és completament gratuïta tot i que requereix d’inscripció previa a través de la plataforma Eventbrite, tant per a l'aventura amb tren com per a les activitats de Sóller i port de Sóller.
L’esdeveniment està dirigit a tots els públics que tinguin interès per la ciència, encara que recomanem una edat mínima de 10 anys.
Quan? 9 de novembre a les 9:30
On? Estació de Ferrocarrils de Sóller, a la plaça d’Espanya de Palma (map)
Com? Aconsegueix les teves entrades
Aquestes són les minixerrades que es podran escoltar durant l'activitat:
- Míriam Salvà (UIB): “Reiniciant el codi cel·lular: la clau per a noves teràpies”
- Biel Arbona (UIB): “Connectant ciutadania i ciència per combatre espècies invasores”
- Maria Capa i Enrique Arboleda (UIB): “El sorprenent món dels cucs”
- Alicia Sintes (UIB): “Einstein i les seves ones revolucionant l’Univers”
- Andrea Están (UIB): “Els components d’utilitat de la closca d’ametlla”
- Carolina Sitges (UIB): “El dolor: del teu cos al cervell; anada i tornada”
- Joanna Blahopoulu i Silvia Ortiz (UIB): "IA a les aules: Foment de la creativitat o de plagi?"
- Ángel Amores (UIB): "Canvi Climàtic: compodem saber si el culpable és l'escalfament global?"
- Victor Vilarrasa (IMEDEA, CSIC-UIB): “La Tierra tiene un secreto”
- Sara Castillo i Óscar Guadayol (IMEDEA, CSIC-UIB) “El maravilloso mundo de las diatomeas”
- Juan Antonio García (IFISC, UIB-CSIC): “Todo está conectado: redes, redes y más redes”
- Josu Blanco (IFISC, UIB-CSIC): “El gran secreto de las estrellas: el plasma”
- Pedro Riobledo (IGME-CSIC): "El cambio global en Baleares ¿volvemos al pasado?"
- Aina Galmés i Natàlia Garcia (IDISBA): "Què és el sucre en sang? I què puc fer per no tenir-lo alt"
Jardí Botànic de Sóller durant "Ciència a tot tren" 2023 @AlaireFilms
Julia Castro, investigadora del IMEDEA (CSIC-UIB) durante "Ciència a tot tren" 2023 @AlaireFilms
Organització i col·laboracions
Aquesta activitat està organitzada conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Delegació Institucional del CSIC a les Illes Balears, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB). Compta amb la participació de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa); el Centre Oceanogràfic de les Balears (COB, IEO-CSIC); la unitat territorial de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) i el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB).
L’activitat Ciència a tot tren rep finançament específic de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.