"Ciència a tot tren", un recorregut científic sobre rails per celebrar la Setmana de la Ciència 2024

25/10/2024

Tornen les minixerrades científiques dins l'històric tren de Sóller, amb visites guiades al Museu de la Mar, el Museu Balear de Ciències Naturals, el Jardí Botànic de Sóller i una demostració de cuina en directe!

Piiiiiii! El xiulet sona i un tren de fusta centenari surt de l'estació de Palma. Destinació: el coneixement. El 9 de novembre, diverses institucions d'investigació de les Illes Balears posaran en marxa un tren molt especial que farà el trajecte entre Palma i Sóller, on científics i científiques acostaran els seus avenços i coneixements a través de minixerrades a totes aquelles persones curioses i interessades en la ciència. 

Això és precisament el que proposa “Ciència a tot tren”, una activitat que s'emmarca dins de la Setmana de la Ciència 2024 i que brinda l'oportunitat de gaudir del patrimoni natural i cultural mallorquí mentre que aborda temes tan variats com interessants. Així, els passatgers i les passatgeres d'aquest tren especial podran descobrir des de les darreres investigacions sobre teràpia cel·lular i com enfrontar el desafiament de les espècies invasores, els secrets de la biodiversitat i l’impacte de les ones gravitacionals, fins i tot temes de gran actualitat com la intel·ligència artificial, l’obtenció d’energia sostenible i l’impacte dels residus alimentaris, el cervell humà i el fascinant món microscòpic de l’oceà.


A més de les minixerrades, també hi haurà una sèrie d’activitats un cop el tren hagi arribat a Sóller. En concret, el públic tindrà l’oportunitat de visitar algun dels centres culturals i científics més rellevants de la zona, com són el Museu de la Mar al Port de Sóller; el Museu Balear de Ciències Naturals i el Jardí Botànic de Sóller, on a més, i com a novetat, es farà una demostració de cuina en directe, a càrrec del cuiner Juan Antonio Fernández.

"Ciència a tot tren" 2023 @AlaireFilms


Fins i tot, aquesta activitat no només permet apropar-se al coneixement, sinó que ho fa d’una manera única: integrant la ciència en el viatge, en un ambient relaxat i envoltat de la bellesa natural de Mallorca. 
Si vols conèixer els avenços científics més recents mentre gaudeixes d’un viatge inoblidable, no et pots perdre aquesta cita. Puja al tren i deixa que la ciència t’obri nous horitzons!

 

Què, quan i com

L’activitat tindrà lloc dissabte, 9 de novembre. A les 10 hores, el xiulet del tren indicarà la sortida des de l’estació de Ferrocarrils de Sóller a la plaça d’Espanya de Palma. El tren efectuarà una aturada de cinc minuts en el Mirador des Pujol perquè els passatgers puguin estirar les cames i fer fotografies. 

A Sóller, hi haurà activitats a: 

  • Museu Balear de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller. Es realitzaran visites guiades i organitzades a les 12h, a les 13h i a les 13:30 h amb una durada de 30 minuts cada una. A la guixeta d'entrada al recinte se donarà informació precisa sobre aquestes visites guiades.
    Demostració de cuina en directe a càrrec del cuiner Juan Antonio Fernández, amb tasts científics vinculats a la glucilació enzimàtica de les proteïnes o l’efecte Maillard. Aquesta activitat tindrà lloc entre les 12:30h i les 13:30h davant de l’edifici del Jardí Botànic de Sóller. 
  • Al Port de Sóller, hi haurà activitats al Museu de la Mar a les 12h. Concretamente, es realitzarà una visita guiada pel museu i per l'exposició "Fareras. La luz que nos guía". A les 12.30, la visita s'amplia al Far de sa Creu. Les persones que s’inscriguin a aquesta activitat hauran d’agafar el tramvia en arribar a l’estació de Sóller, a les 11 h.

Les xerrades divulgatives continuaran al Tren de Sóller en el trajecte de tornada a Palma, que tindrà la sortida de l’estació del ferrocarril de Sóller puntualment a les 16:30 h.

L'activitat és completament gratuïta tot i que requereix d’inscripció previa a través de la plataforma Eventbrite, tant per a l'aventura amb tren com per a les activitats de Sóller i port de Sóller.

L’esdeveniment està dirigit a tots els públics que tinguin interès per la ciència, encara que recomanem una edat mínima de 10 anys.

Quan? 9 de novembre a les 9:30

On? Estació de Ferrocarrils de Sóller, a la plaça d’Espanya de Palma (map)

Com? Aconsegueix les teves entrades 

 

Aquestes són les minixerrades que es podran escoltar durant l'activitat:

  • Míriam Salvà (UIB): “Reiniciant el codi cel·lular: la clau per a noves teràpies”
  • Biel Arbona  (UIB): “Connectant ciutadania i ciència per combatre espècies invasores” 
  • Maria Capa i Enrique Arboleda (UIB): “El sorprenent món dels cucs” 
  • Alicia Sintes (UIB): “Einstein i les seves ones revolucionant l’Univers”
  • Andrea Están (UIB): “Els components d’utilitat de la closca d’ametlla”
  • Carolina Sitges (UIB): “El dolor: del teu cos al cervell; anada i tornada”
  • Joanna Blahopoulu i Silvia Ortiz (UIB): "IA a les aules: Foment de la creativitat o de plagi?"
  • Ángel Amores (UIB): "Canvi Climàtic: compodem saber si el culpable és l'escalfament global?"
  • Victor Vilarrasa (IMEDEA, CSIC-UIB): “La Tierra tiene un secreto”
  • Sara Castillo i Óscar Guadayol  (IMEDEA, CSIC-UIB) “El maravilloso mundo de las diatomeas” 
  • Juan Antonio García (IFISC, UIB-CSIC): “Todo está conectado: redes, redes y más redes” 
  • Josu Blanco (IFISC, UIB-CSIC): “El gran secreto de las estrellas: el plasma”
  • Pedro Riobledo (IGME-CSIC): "El cambio global en Baleares ¿volvemos al pasado?"
  • Aina Galmés i Natàlia Garcia (IDISBA): "Què és el sucre en sang? I què puc fer per no tenir-lo alt" 

Jardí Botànic de Sóller durant "Ciència a tot tren" 2023 @AlaireFilms

Julia Castro, investigadora del IMEDEA (CSIC-UIB) durante "Ciència a tot tren" 2023 @AlaireFilms

 


Organització i col·laboracions 

Aquesta activitat està organitzada conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Delegació Institucional del CSIC a les Illes Balears, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB). Compta amb la participació de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa); el Centre Oceanogràfic de les Balears (COB, IEO-CSIC); la unitat territorial de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) i el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB). 
L’activitat Ciència a tot tren rep finançament específic de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

 


Notícies relacionades