IMEDEA dia a dia: Pilar Martin Colomar
- Pilar Martin Colomar és cap de negociat a l'IMEDEA (UIB-CSIC)
Foto: Pilar Martin Colomar al seu despatx de l'IMEDEA (Autora: Charina Cañas)
Esporles, 20 de juliol de 2018. Pilar Martin Colomar va estudiar fins al BUP i després va superar les proves d'accés a la Universitat per als més grans de 25 anys. Va treballar a l'Agència Tributària des de 1983 a 2007, any en què va començar a treballar a l'IMEDEA com a secretària de direcció.
A la pregunta «què fas aquests dies?», ens contesta que en aquests moments es dedica bàsicament a gestionar les dietes del personal, que és la seva tasca principal. Com a secretària de direcció té molt poca feina, ja que el director, Jorge Terrados, és molt autònom i amb prou feines necessita els seus serveis.
El que sí que li genera feina des de fa uns mesos són les liquidacions de viatges, que s'han complicat molt amb tot el tema de les signatures a causa de la normativa nova del CSIC. El fet que ara, a més de l'investigador principal, hagi de signar-les totes el director (fins i tot les que són sense efectes econòmics), ha complicat molt el procés. Té la sensació que és una mesura poc efectiva, que li complica la feina i que ha provocat que tot s'alenteixi. Afortunadament, aquesta complicació s'ha vist compensada amb un descens a la meitat del volum de treball des que varen començar les retallades a partir de la crisi econòmica, i les liquidacions han passat de ser devers set-centes i busques anuals a devers tres-centes i busques, i a causa també que se n’ha anat del centre un investigador, que, tant ell com la resta d'integrants del seu grup, viatjaven molt i, per tant, movien moltíssimes liquidacions de viatges.
Na Pilar rep primer les ordres de servei i després els justificants de les despeses del viatge, els conceptes i quantitats que ha d'introduir al SAICI, el programa comptable del CSIC, que, segons ens explica, hauria de ser millorat perquè no fos tan rígid i poc operatiu, ja que, entre altres coses, no permet ni fer un copia i enganxa. Després passa tota aquesta informació al company encarregat de pagar les liquidacions, el qual, a més, aprofita per revisar que totes les dades siguin correctes.
Cada dia rep una mitjana de vuit a deu ordres de servei, que, en haver-les signades el director, els interessats les recullen per enviar-ne una còpia a l'agència de viatges i posteriorment les hi tornen. Res, no aturar de donar i rebre el mateix full, que ha de tenir localitzat i arxivat d'una manera ordenada. Quan acaba el matí té la sensació de no haver fet res productiu, tot i que no hagi aturat ni un moment.
Ens confessa que el tema de les liquidacions de desplaçaments li és molt gratificant quan ha de reconstruir el viatge, ja que sent que és com si viatjàs una mica amb ells. Quan es tracta d'una sortida llarga o complicada, agraeix que n’hi aportin un resum que expliqui l'ordre en què han visitat els llocs, amb les despeses corresponents, i, si el viatge ha estat exòtic, li agrada que n’hi expliquin alguna anècdota i fins i tot que li portin alguna pedra per a la seva col·lecció.
Font: IMEDEA (UIB-CSIC)