IMEDEA dia a dia: Tim Toomey

23/08/2018

  • Tim Toomey és estudiant en pràctiques a l'IMEDEA (UIB-CSIC)

 

 

Foto: Tim Toomey al seu despatx de l'IMEDEA (Autora: Charina Cañas)

 

 

Esporles, 24 d'agost de 2018.  Tim Toomey és estudiant d'Oceanografia i Hidrografia de l'Escola Nacional Superior de Tècniques Avançades Bretanya, a Brest, França (2015), a falta de l'últim any de màster, que començarà el setembre. Des de juny de 2017, treballa en pràctiques a l'IMEDEA i la seva estada aquí l’ha motivat tant que li ha fet veure que té sentit acabar els estudis.

 

 

A la pregunta «què fas aquests dies?», ens contesta que, per una banda, es dedica al projecte europeu INSeaPTION, centrat en la caracterització de les ones (alçada, direcció i període) a l'arxipèlag de les Maldives (a l'oceà Índic) i a la Polinèsia Francesa (al sud de l'oceà Pacífic), per veure els canvis que patirà el panorama d'aquí a mitjan i final de segle; i, per una altra banda, es dedica a tractar dades de planadors submarins o gliders al canal d'Eivissa per investigar la variabilitat d'aquesta zona.

 

 

Els primers sis mesos d'estada a l'IMEDEA treballava en un projecte que estudiava l'efecte dels ciclons extratropicals sobre l'estat de la mar Mediterrània occidental, concretament l'impacte que provoca un cicló (regió de l'atmosfera on la pressió és molt més baixa que en les àrees circumdants; produeix vent fort i precipitacions abundants) segons la seva grandària, direcció, la velocitat a què es desplaça, al lloc on es produeixen les onades i el vent més fort. Ha caracteritzat la influència dels ciclons sobre l'estat de la mar en termes d'onades utilitzant dades dels darrers cinquanta anys. Aquest tipus d'estudis ja s'han dut a terme a l'Atlàntic, però mai no s’havien fet a la Mediterrània occidental. Les dades procedeixen de models ja validats comparant-los amb satèl·lits i in situ.

 

 

Des de final de gener a final de juny va ser contractat per continuar treballant amb Marta Marcos, per una banda, i amb el grup d'Ananda Pascual i Simón Ruiz, per una altra. Amb na Marta va treballar en el projecte europeu INSeaPTION, l'objectiu del qual és estudiar els canvis que patirà l’alçada de l’ona i el nivell de la mar a l'arxipèlag de les Maldives i a la Polinèsia Francesa, perquè allà hi ha atols (conjunts d’illes petites que formen part d'un escull de coral, amb una llacuna interior que comunica amb el mar) i volen saber què se’n protegirà, on hi haurà més canvis, si caldria construir-hi dics per protegir-los de la pujada del nivell de la mar, etc. La idea és veure amb models de predicció els canvis que s’esdevindran a aquella zona al llarg del segle XXI. El treball de Tim en aquest projecte s'ha centrat únicament en les ones.

 

 

Amb Ananda Pascual no ha estat centrat en un projecte concret, sinó que ha fet una mica de tot: estudiar imatges del satèl·lit Sentinel; participar en la segona fase de la campanya oceanogràfica PRE-SWOT a Mallorca com a tècnic d'ajuda de mostreig (CTD, etc.); col·laborar des de terra amb la campanya de la mar d'Alborán (CALYPSO) mirant imatges satèl·lits i pujant-les a un servidor web per als tripulants del vaixell, etc. Cada dilluns es reunia amb el grup d'Ananda Pascual per comentar com havia anat tot durant la setmana.

 

 

Li han ampliat el permís d'estada a l'IMEDEA durant els mesos de juliol i agost perquè continuï treballant amb na Marta en el projecte de les Maldives i la Polinèsia, i per treballar amb n’Ananda amb dades de planadors submarins o gliders a Eivissa.

 

 

Al final de la primera etapa de l’estada a l'IMEDEA i al principi de la segona, una part del temps l'ha dedicat a escriure un article juntament amb Marta Marcos i Juan Manuel Sayol, que varen enviar al mes de febre, i que ara revisen.

 

 

Al mes de juny va assistir a un taller amb els implicats en el projecte europeu INSeaPTION (Global Climate Forum, Alemanya; Universitat de les Illes Balears, Espanya; Universitat de La Rochelle, França; Universitat Estatal d’Utrech, Països Baixos; Creocean; BRGM, Servei Geològic de França).

 

 

Encara que el setembre ha de tornar a França per acabar-hi l'any de màster que li queda, té bastant clar que vol fer la tesi i li agradaria que fos a l'IMEDEA, tot i que està obert a qualsevol oportunitat que li sorgeixi.

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)