Comunicació

L’expedició Malaspina 2010 desembarca al Real Jardí Botànic

  • La mostra està organitzada pel CSIC i Acció Cultural Espanyola (AC/E) i compta amb la col·laboració destacada de la Fundació BBVA
  • El projecte Malaspina 2010, liderat pel CSIC, ha estudiat l’impacte del canvi climàtic als oceans en el seu periple al voltat del planeta, 200 anys després del viatge original al segle XVIII


L’estudi de la biodiversitat de l’oceà profund i de l’impacte del canvi climàtic sobre els ecosistemes marins són l’eix de “Espanya explora. Malaspina 2010”, una exposició que apropa al visitant a l’expedició científica de circumnavegació Malaspina 2010, liderada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La mostra, inaugurada avui al Real Jardí Botànic de Madrid, recorre també cinc cents anys d’aportacions d’Espanya al coneixement de la mar.

Organitzada per Acció Cultural Espanyola (AC/E) i el CSIC, i amb la col·laboració destacada de la Fundació BBVA, l’exposició repassa els resultats del periple realitzat pels bucs oceonogràfics Hespèrides, de l’Armada Espanyola, i Sarmiento de Gamboa, que pertany al CSIC, en homenatge a l’expedició científica que, promoguda pel Rey Carles IV entre 1789 i 1794, va recórrer les possessions espanyoles d’Amèrica i Àsia al comandament del mariner d’origen italià Alejandro Malaspina, de la mort del qual es compleixen 200 anys el 2010.

Al llarg dels nou mesos de l’expedició Malaspina 2010, més de 250 científics, dirigits pel coordinador general Carlos M. Duarte Quesada (IMEDEA), protagonitzaren un periple que unificava investigació científica, formació de joves investigadors i foment de les ciències marines i la cultura científica en la societat. El projecte ha contat igualment amb la col·laboració fonamental de l’Armada Espanyola.

Arriba fotos de la exposición "España Explora. Malaspina2010". Abajo el presidente del CSIC Emilio Lora-Tamayo durante la inauguración en el Real Jardín Botánico del CSIC y durante la visita guiada a la exposición.

L’exposició, comissariada per Miguel Ángel Puig-Samper i Sandra Rebok, posa a disposició del gran públic una part de les més de 100.000 mostres recollides pels investigadors durant el seu viatge. A més, apropa el llegat de l’expedició, que ajudarà en un futur a conèixer els ecosistemes marins i avançar en la investigació en àmbits com l’energia, l’alimentació i la biomedicina.

Amb un marcat caràcter divulgatiu i mitjançant l’ús de recursos audiovisuals i interactius, el Pavelló Villanueva del Real Jardí Botànic de Madrid (CSIC) presenta objectes, mapes, retrats, gravats, llibres, instruments de cal·libració i mesura, maquetes de bucs, làmines de l’expedició de Malaspina històrica, així com la recreació del fons oceànic. Al visitant se li ofereixen, a més, un ample panorama de la història de la investigació oceanogràfica a Espanya i la seva llarga tradició en l’exploració geogràfica, navegació i descobriments científics, des del segle XV fins el XXI.

Espanya es convertí en una potència marítima explorant l’oceà Atlàntic i el continent americà a partir de 1492. La pròpia expansió americana va conduir al descobriment de l’oceà pacífic per Núñez de Balboa el 1513. Els viatges d’exploració de Legazpi o Urdaneta obriren noves rutes i varen permetre a Elcano i Magallanes la primera circumnavegació del planeta i l’exploració de nous territoris a l’Àsia i Oceania.