Comunicació

La pesca a les Balears centra un cicle de xerrades de l’IMEDEA al Club Diari de Mallorca

  • L’IMEDEA (CSIC-UIB) organitza juntament amb el Club Diari de Mallorca el cicle de Xerrades “La pesca a les Balears, Ciència i Gestió”
  • Les xerrades es presenten al Club Diari de Mallorca el tercer dijous de cada mes, a les 19h., fins el maig de 2012


Mallorca, 13 de febrer de 2012. 

Investigadors del grup de Ictiologia de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (CSIC-UIB) organitzen juntament amb el Club Diari de Mallorca el cicle de conferències científic-divulgatives “La pesca a les Balears, Ciència i Gestió”. Aquest programa de xerrades, que va començat el passat 12 de gener i es perllongarà fins el 17 de maig, oferirà una visió científica de les principals causes i conseqüències de la pràctica de la pesca a les Balears, així com de l’estat dels recursos marins de les illes, destacant com el coneixement científic s’aplica en la gestió dels recursos pesquers.

A la primera sessió Ignacio Catalán, investigador del grup de Ictiologia de l’IMEDEA i coordinador d’aquest cicle de xerrades, va exposar les principals causes de mortalitat dels peixos. Tal i com va aclarir durant la sessió el Dr. Catalán, “ normalment són els factors ambientals com la temperatura o les corrents els que influeixen a la mortalitat dels peixos, però n’hi ha d’altres. La pesca modifica la talla mitja de la població perquè elimina els individus grans de forma selectiva. Mitjançant la pesca s’afavoreix que els peixos siguin més vulnerables a canvis ambientals”

El cicle, que presenta una conferència el tercer dijous de cada mes fins maig de 2012, contarà en la següent sessió, el dijous 16 de febrer a las 19h., amb la ponència “Pesca recreativa vs professional: cap a un nou equilibri”, oferida per Antoni Maria Grau, Cap del Servei del departament de Recursos Marins, de la DG Medi Rural i Marí, del Govern de les Illes Balears. Les sessions continuaran amb les presentacions de Beatriz Morales (IMEDEA), Enric Massutí (COB-IEO) i Miquel Palmer (IMEDEA).

Un dels principals objectius que l’IMEDEA (CSIC-UIB) persegueix amb el cicle “La Pesca a les Balears, Ciència i Gestió”, és apropar el coneixement científic als ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears per facilitar la comprensió i la presa de decisions en temes de medi-ambient d’interès local i general, com la pesca i les seves conseqüències al Mediterrani.

El Club Diario de Mallorca, altaveu de la Ciència a les Balears

Un dels objectius primordials del Club Diari de Mallorca és la recuperació de l’esperit de la Il·lustració, servint d’altaveu a qualsevol iniciativa que tengui com origen el més gran dels invents de l’ésser humà: la raó. En aquest sentit i com evident declaració d’intencions, la persona encarregada d’impartir la conferència inaugural del curs que actualment ofereixen va ser la rectora de la UIB amb “El coneixement com a motor de creació de riquesa”. L’any passat, dins l’Any Internacional de la Química, conjuntament amb la UIB, el col·legi oficial de Químics i l’Associació de Químics, el Club DM va organitzar el cicle “Química: la nostra vida, el nostre futur”, que va contar amb la participació de Maria Vallet, Luis A. Oro, Rafael Moliner i Bernardo Herradón. Aquest any han iniciat també el cicle “Pensament matemàtic i civilització” per a la divulgació de les matemàtiques.