Comunicació

Un estudi internacional qüestiona les teories sobre l’augment global de grumers

  • Una base de dades mundial ajudarà als científics a seguir l’evolució d’aquests organismes gelatinosos

Un estudi internacional amb participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) aporta una nova perspectiva sobre la proliferació de grumers als oceans. Aquest fenomen ha impactat visiblement a les platges de tot el món en els darrers anys i ha motivat la preocupació de pescadors i banyistes. Malgrat això, per al grup d’experts que ha liderat el nou treball no existeixen “evidències concloents” que indiquin que s’està produint un creixement global d’aquestes poblacions.

L’augment de les noticies sobre plagues de meduses als mitjans i les discrepàncies als informes climàtics i científics han motivat l’article, que apareix publicat al darrer número de la revista Bioscience. Segons diuen els investigadors, les poblacions de meduses han crescut a determinades regions, però n’hi ha d’altres on s’han reduït o fluctuen entre dècades. Creuen que la clau per resoldre la qüestió resideix en comprendre les dades obtingudes a llarg termini.

“La importància del treball recau en què a partir d’ara posarem en comú les dades i serem capaços de donar suport les teories amb dades científiques contrastades i no amb especulacions”, indica l’investigador del CSIC Carlos Duarte. El científic és un dels líders del Global Jellyfish Group, un consorci de 30 experts en organismes gelatinosos, climatologia, oceanografia i socioeconomia.

Una base de dades global

Per monitoritzar l’evolució d’aquestes poblacions, els científics treballen ja en una base de dades global amb informació recopilada des de 1750. Aquest futur catàleg estarà integrat per unes 500.000 dades. La iniciativa del Global Jellyfish Group es desenvolupa dins el mar del National Center of Ecological Analysis and Synthesis, un centre associat a la Universitat de California a Santa Bárbara (EU).

L’anàlisi d’aquest repositori permetrà als científics avaluar aspectes clau com la relació de l’activitat humana amb els afloraments de meduses, si sorgeixen a partir de causes naturals, o si generalment es dóna més atenció a aquest fenomen pel seu impacte directe en sectors com la pesca o el turisme.

Duarte afegeix: “Assolir la resposta indicada es fonamental per prendre decisions en turisme, pesca i gestió dels ecosistemes marins”.


Referència bibliogràfica: Robert H. Condon, William M. Graham, Carlos M. Duarte, Kylie A. Pitt, Cathy H. Lucas, Steven H. HaddocK, Kelly R. Sutherland, Kelly l. Robinson, Michael N. Dawson, Mary Beth Decker, Claudia E. Mills, Jennifer E. Purcell, AlenKa Malej, Hermes Mianzan, Shin-Ichi Uve, Stefan Gelcich, Laurence P. Madin.Questioning the Rise of Gelatinous Zooplankton in the World’s Oceans. DOI:10.1525/bio.2012.62.2.9.