Comunicació

L'Expedició Malaspina 2010 rep el premi Viatge de l'Any de la Societat Geogràfica Espanyola

El projecte Malaspina 2012 rep un nou reconeixement al temps que continua la seva activitat d’investigació i divulgació científica en terra ferma

El doctor Carlos M. Duarte (IMEDEA, CSIC-UIB), director del projecte, i Juan Antonio Aguilar, capità del buc Hespérides de l'Armada Espanyola, han recollit el guardó

Hesperides Malaspina2010

32.000 milles nàutiques recorregudes, més de 400 científics de tot el món s'han implicat en el projecte Malaspina 2010 i han recollit més de 120.000 mostres d'aire, aigua, gasos i plàncton de l'Atlàntic, l'Índic i el Pacific amb les quals s'elaboraran col·leccions de referència per a la comunitat científica internacional. Aquestes són les raons per les quals la Societat Geogràfica Espanyola (SGE) ha decidit atorgar el premi de viatge de l’any a l'Expedició Malaspina 2010, liderada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i dirigida per Carles M. Duarte, professor i investigador del CSIC a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB)

El lliurament del premi va tenir lloc el dia 28 de març a Madrid. A la cerimònia hi va assistir una representació de l'expedició integrada per investigadors de les diferents institucions participants en el projecte i membres de l'Armada Espanyola.

Juntament a l’Expedició Malaspina 2010, la XIV edició dels premis de la SGE reconeix les aportacions en l’àmbit de l’exploració, els viatges i la investigació geogràfica de la viatgera i exploradora Christina Dodwell, el divulgador mediambiental Joaquí Araujo, la pel·lícula documental “El misterio de los cristales gigantes” de Javier Trueba, el metge Jorge Alvar, el projecte Encyclopedia of Life (EOL) fruit de la cooperació de la comunitat científica internacional i el programa Telemadrid “Madrileños por el mundo”. Al llarg de la cerimònia d’entrega, la SGE va nombrar membre d’honor ala Cousteau Society/Equip Cousteau. Destacam també que Duarte va obtenir l’any 2007 el premi SGE de la categoria d’investigació.

Malaspina 2010 és un projecte de recerca del programa CONSOLIDER-INGENIO, liderat pel CSIC, que compta amb la participació destacada de l'Armada Espanyola i la Fundació BBVA. Conclosa la fase de navegació en els vaixells Hespérides, de l'Armada, i Sarmiento de Gamboa, del CSIC, el projecte no ha deixat d'avançar en les seves facetes de recerca i divulgació.

Mentre els científics analitzen les mostres obtingudes, veuen la llum materials i activitats de cultura científica que intenten apropar el treball dels investigadors a la ciutadania. És el cas de l'exposició España explora. Malaspina 2010, que es pot visitar fins al 31 de març al Real Jardín Botánico (Madrid) o la crònica de l'expedició, de Santos Casado, que recentment han publicat el CSIC i Los Libros de la Catarata. La Fundació BBVA també ha produït un DVD divulgatiu sobre l'expedició per al seu ús educatiu, i el 2010 va sortir a la llum el llibre Las Corbetas del Rey, escrit per Andrés Galera, historiador del CSIC que ha participat a Malaspina 2010. La col·lecció la completa el còmic que es va publicar fa mesos a través de Catarata Libros i les làmines de l'expedició Malaspina histórica, produïdes pel Museu Naval i la Fundació BBVA.