Comunicació

La planta marina tropical Halophila stipulacea ha canviat la seva tolerància tèrmica per poder créixer i produir oxigen a la Mediterrània

  • La planta marina exòtica Halophila stipulacea podria expandir-se per l'oest de la Mediterrània al final del segle XXI, si la temperatura de la mar augmenta 3 °C
  • Es varen realitzar experiments de temperatura amb exemplars d’Halophila stipulacea de poblacions natives de la Mar Roja (Aràbia Saudita) i exòtiques de l'est de la Mediterrània (Grècia i Xipre)

 

 

Foto: Praderia d’Halophila stipulacea a la llacuna d’Al Kahrar (Aràbia Saudita), Mar Roja (Autora: M. Wesselmann)

 

 

Esporles, 12 de març de 2020. La planta marina Halophila stipulacea és d'origen tropical (Mar Roja) i va arribar a la Mediterrània fa més de 100 anys, després de l'obertura del canal de Suez. Per poder créixer i produir oxigen a la Mediterrània, on la temperatura és molt més baixa que a la Mar Roja, aquesta planta ha canviat la seva tolerància tèrmica mínima i la seva temperatura òptima. Un equip de l'IMEDEA (UIB-CSIC), en col·laboració amb investigadors del Centre de Recerca de la Mar Roja (Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdullah, Aràbia Saudita), HCMR (Centre Hel·lènic de Recerca Marina, Grècia) i MER (Recerca Marina i Mediambiental, Xipre) acaba de publicar aquesta troballa a Proceedings of the Royal Society B.

 

 

"Fem experiments de temperatura amb plantes de la Mar Roja (Aràbia Saudita) i de l'est de la Mediterrània (Grècia i Xipre)», explica Marlene Wesselmann, investigadora predoctoral de l'IMEDEA i autora principal del treball. «Hem observat que aquesta planta pot sobreviure a temperatures de fins a 8 °C, però necessita una temperatura mínima de 14-17 °C per créixer», continua Marlene. I afegeix que «actualment, les temperatures de l'aigua marina de l'oest de la Mediterrània a l'hivern són de 10-14 °C i per això aquesta planta de moment només es distribueix per l'est i centre de la Mediterrània (arriba fins a Sicília)".

 

 

Els investigadors varen exposar les plantes provinents de la Mar Roja (natives) i de la Mediterrània (exòtiques) a dotze tractaments de temperatura entre 8 i 40 °C, i en varen mesurar les taxes de supervivència, creixement, i de producció i consum d'oxigen.

 

 

Els models climàtics existents, segons els escenaris d'emissions projectats pel Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC, per les seves sigles en anglès), indiquen que, al final del segle XXI, la temperatura de la Mar Mediterrània podria augmentar 4 °C. La coautora de l'estudi i també investigadora de l'IMEDEA, Núria Marbà, destaca que "els resultats d'aquest estudi suggereixen que, si la Mar Mediterrània augmenta segons els pronòstics de l'IPCC, les aigües de la conca oest excediran la temperatura mínima necessària perquè l’Halophila stipulacea pugui créixer i expandir-se en aquesta conca. A més, l'escalfament de la mar millorarà les condicions de creixement d'aquesta espècie exòtica a la conca est mediterrània".

 

 

El treball ha estat finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, el Ministeri de Ciència i la  King Abdullah University for Science and Technology.

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: