Comunicació

L’au marina més petita recorre més de 1.000 km en tres o quatre dies per anar a cercar menjar

 
 
 
Figura: Sup. esquerra: GPS sobre un individu d’ocell de tempesta europeu mediterrani; Sup. dreta: SO de la mar Mediterrània, hi veiem l'àrea principal d'alimentació; Inf.: viatges de farratge individuals durant el període d'incubació de 37 ocells de tempesta europeus mediterranis reproductors a l'illa de Benidorm
 
 
Esporles, 17 de juliol de 2020. Per planificar mesures de conservació i dissenyar àrees protegides és fonamental conèixer l’espai vital i les àrees on s’alimenten les espècies. A més, aquesta informació ens permet avaluar com es poden veure afectades per factors ambientals, o, i fins i tot, les possibles amenaces.

 


No obstant això, per algunes espècies, com les petites aus marines, les seves zones d'alimentació són difícils de localitzar i continuen sent desconegudes. És el cas de la més petita de les aus marines europees: l’ocell de tempesta europeu mediterrani (Hydrobates pelagicus). Aquestes aus tan petites, que tan sols pesen 28 grams, passen la major part de la vida en mar oberta i visiten únicament els illots on crien en època de reproducció. Formen parelles estables i posen un sol ou a l'any, que incuben durant quaranta dies els dos progenitors, rellevant-se cada 2-5 dies perquè la parella vagi a cercar menjar.

 


En un estudi recent, publicat a la revista Ardeola, s'han utilitzat dispositius GPS miniaturitzats (~ 0,95 g) per identificar per primera vegada els moviments i àrees d'alimentació dels ocell de tempesta europeus (H. p. melitensis) durant el període d'incubació. Es varen equipar, durant un únic viatge d'alimentació, 43 individus nidificants a l'illa de Benidorm (sud-oest de la mar Mediterrània), on viu una de les principals colònies mediterrànies de l'espècie.

 

 

Com que era la primera investigació d'aquestes característiques, a més d'estudiar els viatges d'avituallament en si mateixos, es varen avaluar els possibles efectes negatius dels dispositius de seguiment. Tots els individus marcats varen tornar a la colònia i varen mostrar un bon èxit reproductor, i arribaren a criar amb èxit el seu poll en un 71 per cent dels casos.

 

 

Els resultats varen mostrar una variabilitat en la durada i les distàncies recorregudes entre individus. Els viatges d'alimentació varen durar entre 1 i 4,5 dies, amb una distància total recorreguda d’entre 303,14 i 1.726,53 km. Les seves àrees d’espai vital varen cobrir pràcticament la totalitat de sud-oest de la mar Mediterrània, però les d'alimentació es varen concentrar en aigües profundes de la mar d'Alborán i els canons de Cartagena. Fins aleshores, es desconeixia que aquestes zones poguessin ser importants per a l'espècie, i hi ha dades recents de seguiment d'altres colònies mediterrànies que indiquen que podria tractar-se de la principal zona d'alimentació de les poblacions de la Mediterrània occidental. Es tracta de zones altament productives gràcies a la proximitat i entrada d'aigües fredes de l'Atlàntic. Tot i que se situen molt enfora de la colònia de cria, els ocells de tempesta europeus es desplacen fins allà a la recerca d'aliment i són, per tant, àrees que tenen una importància essencial per a l'espècie.

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: