Comunicació

L’IMEDEA, la UIB i les confraries de pescadors impulsen la pesca sostenible

  • L'objectiu del projecte TRASMAR és millorar la sostenibilitat de la pesca tradicional del tremall i elaborar una guia de bones pràctiques per al sector pesquer

 

 

Foto: Pesca tradicional de llagosta amb tremall a les costes de Mallorca (Autor: Proyecto MINOUW)

 

 

 

Esporles, 9 de juliol de 2020. Un equip d'investigadors de l'IMEDEA, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Federació Balear de Confraries de Pescadors col·laboren en el projecte d'investigació TRASMAR, que té com a objectiu millorar la sostenibilitat de l'art de pesca tradicional del tremall. El projecte es fa amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat de el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

 

 

El tresmall és un art de pesca tradicional que utilitza xarxes estàtiques per capturar llagostes, sèpies i molls, principalment. En comparació amb altres arts de pesca, es creu que aquest mètode té relativament poc impacte sobre els hàbitats sensibles on es practica, tot i que s'han fet pocs estudis al respecte. És per això que el projecte té com a objectiu recopilar dades del tipus i de la intensitat de l'impacte que la pesca amb tremall genera en els hàbitats on es practica. Alhora, es proposaran i testaran mètodes innovadors per reduir o compensar els possibles impactes ambientals.

 

 

El resultat d'aquest estudi donarà lloc a la publicació d'una guia de bones pràctiques que hauria de conduir a una pesca més sostenible a les illes Balears i a altres àrees de la Mediterrània. El projecte és una mostra de l'ambició proactiva de el sector envers una pesca més sostenible i transparent a les illes Balears.

 

 

Els últims anys, el sector pesquer ha de fer front a una realitat complexa, donada la creixent contaminació marina, el canvi climàtic i l'increment de les activitats marines. A més, les noves regulacions pesqueres sovint són difícils d'aplicar i d’encaixar en els sistemes de pesca tradicionals. Alhora, els models de consum han canviat i és més fàcil accedir a productes que venen de qualsevol lloc de món, a través d'un mercat globalitzat, independentment que en l'origen d'aquests productes puguin existir formes de pesca totalment insostenibles. Aquests nous reptes impliquen una col·laboració necessària entre els pescadors, la comunitat científica i les administracions per aconseguir una pesca més sostenible i duradora.

 

 

En el projecte TRASMAR, també hi col·laboren la Direcció General de Pesca i Medi Marí de Govern de les Illes Balears, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia.

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: