La fauna que vivia a les Balears abans de l'arribada dels humans

18/01/2018

 

 

 

Esporles, 19 de gener de 2018. Fa 100 anys la jove paleontòloga anglesa Dorothea Bate, del Museu d’Història Natural de Londres, va explorar les Balears i va trobar a Mallorca i Menorca les restes d’un animal estrany que va batiar com “Myotragus balearicus” que era una “cabreta” de mida molt petita, cames curtes, cara aplanada, ulls frontals i dents incisives de creixement continu com les de les rates. Aquesta espècie singular, que era exclusiva de Mallorca i Menorca, es va extingir fa poc més de 4.250 anys i era un producte de l’evolució en condicions d’aïllament.

 

 

Quan els humans varen arribar a Mallorca, aquesta illa era la terra de ”Myotragus”  que vivia juntament amb altres dos petits mamífers (una rata cellarda i una musaranya), amb sargantanes i ferrerets i  amb una gran quantitat d’ocells. Aquesta fauna havia arribat  a Mallorca feia uns 5,5 milions d’anys, quan la Mediterrània es va assecar.  Fins fa uns pocs anys se suposava que aquestes eren les úniques espècies que havien pogut colonitzar Mallorca. 

 

 

Els darrers anys, però, el descobriment de dos jaciments antics extraordinaris realitzats a Mallorca han canviat la visió que teníem: el jaciment des Caló d’en Rafelino i  el jaciment de Na Burguesa-1. 

 

 

En el següent reportatge del programa  Méteo, temps i natura IB3, emès el dia 20 de desembre de 2017, l’equip de l’IMEDEA format per l’investigador Josep Antoni Alcover juntament amb n’Enric Torres i n’Anna Díaz ens expliquen les  noves espècies que s’han descobert que vivien a Mallorca abans dels humans.

 

 

 

Vídeo: Coneixem espècies que vivien a les Illes abans dels humans (Méteo, temps i natura / IB3 Notícies)

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: Méteo, temps i natura Capítol: 130, 20/12/2017 (IB3 TV)