research_cat

L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), centre mixt del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i de la Universitat de les Illes Balears (UIB), lidera aquest projecte. Les seves principals àrees de recerca inclouen la biodiversitat, la conservació, la genètica, l’ecologia, els recursos marins, el canvi climàtic i l’oceanografia, especialment en les praderies de Posidonia oceanica.

L’equip científic del projecte POSIGENOME està compost per quatre experts d’àrees científiques complementàries:

Joan Pons (IP) és científic titular del CSIC des de 2009 amb més de 60 articles de recerca indexats en el Science Citation Index (SCI). La seva recerca se centra en l’evolució i els patrons filogenètics de diversos llinatges de metazous. Aquests estudies empren les seqüencies d’ADN obtingudes en la seqüenciació de genomes en baixa cobertura, especialment genomes mitocondrials i cloroplásticos, per a esbrinar com diferents esdeveniments biogeogràfics han impulsat la diversificació dels llinatges. També estudia la diversitat genètica a nivell d’espècies i poblacions, així com els límits entre espècies sobretot en espècies críptiques.

Laura Botigué (coIP), guardonada amb la prestigiós contracte de recerca Ramón y Cajal, és una jove investigadora destacada en el programa de Genòmica Vegetal i Animal del Centre de Recerca en Agrigenómica (CRAG) de Barcelona. Lidera un grup enfocat en l’anàlisi bioinformàtica de genomes i té 17 articles SCI en la seva majoria en revistes d’alt impacte i els últims enfocats en genòmica vegetal.

Jorge Terrados és científic titular del CSIC des de 2000 i va ser director de IMEDEA entre 2016-2020. Ha publicat més de 87 articles SCI sobre l’ecologia d’angiospermes marines, inclosa la posidònia. Ha liderat diversos projectes de recerca i contractes sobre ecologia i rehabilitació de praderies de posidònia a les Illes Balears.

Hugo de Boer, malgrat la seva joventut, és catedràtic de la Universitat d’Oslo (UiO) amb més de 125 publicacions. És expert en genètica vegetal i en la caracterització i seqüenciació de genomes de cloroplast, així com en la determinació taxonòmica de mostres vegetals a partir de seqüències d’ADN. Té 83 articles SCI en genòmica vegetal, identificació molecular, filogenètica i metabarcoding.

A més, IMEDEA com a membre de la iniciativa catalana pel Earth Biogenome Project (CBP) compta amb el suport tècnic i bioinformàtic del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) de Barcelona. Aquest projecte es desenvoluparà sota el paraigua del Earth Biogenome Project (EBP) i el European Reference Genome Atles (ERGA) ja que CSIC i CBP són membres de totes dues iniciatives.