home_ca

Benvinguts al portal web del Servei de Col·leccions de l’IMEDEA. Aquí trobaràs informació relacionada amb les col·leccions que es conserven a  l’IMEDEA.

Les col·leccions naturalístiques de l’IMEDEA són fruit de les recerques desenvolupades des de diferents departaments del centre. La majoria de les col·leccions estan en procés de creixement i constitueixen una eina fonamental per a l’estudi de la naturalesa. Les col·leccions estan meticulosament organitzades des de fa més de 20 anys per professionals especialitzats. Per a una bona gestió de les col·leccions, se segueixen els estàndards internacionals de conservació i documentació, al mateix temps que es promou l’accés a les col·leccions per  part tant dels investigadors del centre com d’altres institucions, d’acord amb la normativa interna del Servei de Col·leccions.

Les col·leccions de l’IMEDEA són important des del punt de vista patrimonial i  representen una bona part de la fauna actual i fòssil de les Balears. Inclouen espècimens conservats en sec i una petita part conservada en alcohol.  Destaquem la col·lecció dels vertebrats fòssils, la col·lecció d’insectes, la col·lecció d’otòlits, la col·lecció de crustacis i la col·lecció osteològica de vertebrats actuals, entre d’altres.

Les col·leccions basades en les recerques són essencials per respondre preguntes sobre el passat i el futur, per a entendre les relacions evolutives dels organismes, la pèrdua de biodiversitat i els canvis esdevinguts a través del temps.

Hi ha més de 200.000 ítems a les col·leccions creixents de l’IMEDEA. S’estima que actualment aproximadament el 50% del fons està inventariat, el 45% està informatitzat i  un poc més del 15% dels registres són consultables per Internet.

OBJECTIUS

El Servei de Col·leccions té com a principals objectius:

  • Preparació, catalogació i conservació de les col·leccions.
  • Suport a les recerques.
  • Gestió dels nous ingressos: donacions.
  • Publicació en línia dels catàlegs al GBIF, a Taxo&map i Pol·linitzadors de les Balears.
  • Gestió de préstecs i de consultes.
  • Divulgació.