Comunicació

L'IMEDEA participa en el Fòrum Científic de la Pesca Espanyola a la Mediterrània

 

 

 

 

Esporles, 16 de març de 2020. Investigadors de l'IMEDEA participen en el Fòrum Científic per a la Pesca Espanyola a la Mediterrània, constituït el 1996 a l'ICM-CSIC de Barcelona i que agrupa científics de diverses disciplines, però també les administracions i el sector per intentar gestionar conjuntament la Mediterrània. Va sorgir en un moment en què era necessari establir una confluència entre les ciències experimentals (biologia, enginyeries, oceanografia...) i les ciències socials (antropologia, sociologia, economia). Mentre que les primeres havien estat presents en centres específics de recerca (CSIC i Institut Espanyol d'Oceanografia), les segones s'assentaven a les universitats.

 

 

S'hi presentaven les tasques dels investigadors, s’hi debatia sobre l'evolució de la política comuna de pesca, s’hi plantejaven els problemes que percebia el sector i s'hi informava del que passava en el marc internacional (FAO, OCDE, CGPM, STEFC, ICES, etc.).

 

 

Ja no n'hi ha prou a parlar només d'activitat pesquera, sinó també de les activitats marines en conjunt (pesca turística, pesca esportiva, nàutica, parcs naturals, oci, aqüicultura, etc.).

 

 

El Fòrum és rescatat al setembre de 2018, gràcies a José Luis Sánchez Lizaso, de la Universitat d'Alacant, de la mà de l'Administració (MAPA-SGP), del sector (CEPESCA) i altres institucions (IEO, CSIC, CIHEAM-IAMZ ), amb els mateixos objectius amb els quals va néixer. Diferents institucions i entitats han pensat que l'intercanvi d'informació i opinions, el debat serè i la discussió informal que va caracteritzar el Fòrum són probablement més necessaris que mai per assegurar el millor futur per a les pesqueries mediterrànies.

 

 

Els objectius generals de la Política Pesquera Comuna (PPC) són aconseguir l'explotació sostenible dels recursos aquàtics a través de la definició d'un objectiu comú: el rendiment màxim sostenible (RMS) i el bon estat ambiental (GES) dels ecosistemes marins, tal com defineix la Directiva marc sobre l'estratègia marina (MSFD). A la Mediterrània, aquests principis s'han adoptat i s'apliquen a través de la feina duta a terme en el marc de l'Estratègia a mitjà termini de la Comissió General de Pesca per a la Mediterrània (CGPM), així com a través d'iniciatives encomiables de la UE, com la declaració MedFish4Ever.

 

 

La gestió de la pesca es fa a través de decisions basades en avaluacions sòlides de poblacions proporcionades per científics fiables i independents. El fòrum institucional per a la mar Mediterrània és el comitè assessor científic (SAC, per les seves sigles en anglès) de la CGPM (Comissió General de Pesca per a la Mediterrània i la Mar Negra), al qual científics de països de la UE i d'altres països presenten els informes que contenen consells sobre com s’ha de perseguir i aconseguir una explotació sostenible dels recursos mediterranis.

 

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)