Comunicació

Les col·leccions de l'Imedea reconegudes com a museogràfiques

 

 

Fotos: Esquerra: Caixa Himenòpters de la col·lecció d'insectes de l'IMEDEA; Centre: otòlit Dicentrarchus labrax (IMEDEA-OTO 104); Dreta: Crani, mandíbula i húmers d'Aegypius monachus (IMEDEA-VERD 60,146)

 

Esporles 11 de juny de 2020. La Comissió Tècnica Insular de Museus del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dimarts el reconeixement de la col·lecció de l'IMEDEA com a col·lecció museogràfica. Així ho ha comunicat la institució insular en una nota, en la qual ha especificat que ja són deu els museus i col·leccions reconeguts pel Consell de Mallorca i que poden accedir als ajuts que convoca el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística. La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que amb el reconeixement dels fons de l'IMEDEA en camp de les ciències naturals, "cada vegada són més les col·leccions que compten amb aquest distintiu, el qual és una garantia de qualitat, seguretat i accessibilitat per al públic i personal investigador".

 


La col·lecció museogràfica de l'IMEDEA inclou l'exposició permanent on es troba el mòdul "Gimnèsies i Pitiüses: dos mons a part" en el qual, a partir d'exemplars fòssils i actuals, es presenten algunes de les diferències faunístiques més notables existents entre aquests dos conjunts d'illes en el passat. La col·lecció naturalística que es conserva a l'IMEDEA, constitueix una eina fonamental per a l'estudi de la natura. Comprèn més de 200.000 exemplars i està en procés de creixement. El conjunt integra col·leccions paleontològiques (fòssils) i col·leccions zoològiques (exemplars actuals) que provenen del territori de Balears, les àrees circumdants i altres zones del món.

 

 

Aquesta col·lecció és bàsicament producte de les campanyes i de les recerques de diferents investigadors de l’IMEDEA.  Des de fa anys, el nostre centre ha anat millorant les  mesures de seguretat, les mesures de conservació preventiva, la disponibilitat de visites, el servei de préstec i de consulta de les col·leccions a tots els investigadors, entre altres. En aquest sentit, L’IMEDEA col·labora i participa des del 2010 amb diferents projectes la finalitat dels quals és facilitar la consulta a Internet, de forma lliure i gratuïta, de les bases de dades de la col·lecció i ofereixen la possibilitat de descarregar-se les dades per fer-ne ús. Aquests projectes són: Global Biodiversity Information Facility (GBIF) i Taxo&map.

 

 

La col·lecció presenta interès patrimonial, compta actualment amb una Tècnica responsable i es gestiona d’acord amb els estàndards professionals de maneig de col·leccions naturalístiques.

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: