Comunicació

L'IMEDEA a 'SOM CSIC': més de tres dècades d'investigació científica multidisciplinària a les Illes Balears

 

 

Foto: l'IMEDEA vist des de l'aire (Autor: CSIC)

 

 

Esporles, 10 de juliol de 2020. Aquest mes de juliol, l'IMEDEA és notícia a 'SOM CSIC', la Newsletter del CSIC creada al març de 2019.

 

 

L'IMEDEA, situat a Mallorca, és un centre mixt de recerca creat l'any 1987 amb titularitat compartida per l'Agència Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), i en el qual ambdues institucions aporten personal investigador i tècnic. L'IMEDEA pertany a l'àrea global Vida, subàrea de Recursos Naturals de l'CSIC, i el seu objectiu principal és la producció de coneixement científic d'alta qualitat sobre l'estructura i funcionament de la natura i la seva resposta a les activitats humanes. Aquest coneixement és essencial per a la gestió del medi natural i per contribuir així a millorar la qualitat de vida de les persones. L'Institut presta una atenció especial al seu entorn geogràfic i, per això, l'àmbit preferent de la seva investigació són els ecosistemes marins, costaners i insulars.

 

 

L'Institut, inicialment anomenat Institut d'Estudis Avançats de les Illes Balears, materialitza la presència del CSIC a les Illes amb una aposta multidisciplinària coherent amb l'entorn balear. Inicialment, comptava amb tres unitats estructurals que abastaven dels Recursos Naturals, la Lògica Matemàtica i la Filologia Catalana. Als anys 90, el ja anomenat IMEDEA va passar a estructurar-se en dos departaments, Recursos Naturals i Física Interdisciplinària, que, entrada la dècada del 2000, es convertirien en dos centres mixtos: l'IFISC (Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos) i l'actual IMEDEA, focalitzat en l'estudi de l'estructura i funcionament de sistemes naturals insulars. La seu de l'Institut està situada, des de l'any 2000, a Esporles (Mallorca). Actualment, compta amb un edifici principal de 4.825 m2 i també té instal·lacions al campus de la UIB, al far del cap Salines i a l'Escola Nacional de Vela Calanova, totes situades a Mallorca.

 

 

Després de més de tres dècades des que va ser fundat, l'IMEDEA és un centre de referència per a la comunitat científica nacional i internacional en el seu àmbit d'actuació i per als gestors del medi natural de les illes Balears, la qual cosa li permet atreure talent i contribuir a la formació de nous investigadors. La clara multidisciplinarietat de l'IMEDEA es beneficia del manteniment de múltiples convenis amb diverses institucions autonòmiques i nacionals, que li permeten desenvolupar de forma eficient la investigació en sistemes marins i terrestres. No obstant això, el gran motor de l'IMEDEA és el seu capital humà. El 2019 estava format per 122 persones (57 dones i 65 homes), 51 dels quals són de plantilla (només el 17 per cent és personal tècnic, comparat amb el 61 per cent de personal científic), mentre que la resta pertany a administració i manteniment. L'institut és molt dinàmic i ha rebut més de 65 visitants, que han fet estades de més de tres mesos entre els anys 2015 i 2018.

 

 

Per veure la ressenya completa clicau aquí: 'SOM CSIC'

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: