IMEDEA dia a dia: Rosario Cañas

01/11/2018

  • Rosario Cañas, responsable de la Unitat de Comunicació i Cultura Científica de l'IMEDEA (UIB-CSIC)

 

 

Foto: Charina Cañas, en el seu despatx de l'IMEDEA (Autora: Charina Cañas)

 

 

Esporles, 2 de novembre de 2018. Rosario Cañas (Charina) és llicenciada en Biologia, especialitat de Zoologia (1986), per la Universitat Complutense de Madrid. Màster en Xarxes Socials per la Fundació UNED (2013). De 1986 a 2005 va treballar a l'Estació Biològica de Doñana (EBD, CSIC), al començament preparant-hi la tesi sobre deu anys d'alimentació de l'òliba comuna (Tyto alba) a Doñana i, posteriorment, com a responsable de l'Oficina d'Anellament d'Aus de l’EBD. Treballa a l'IMEDEA des d’octubre de 2005. Hi començà com a tècnica de paleontologia, feina que desenvolupà durant tres anys; després, passà al Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica, on estigué vuit anys, i ara en fa uns quants que és la responsable de la Unitat de Comunicació i Cultura Científica de l'IMEDEA.

 

A la pregunta «què fas aquests dies?», ens contesta que ara està molt ocupada amb l'organització de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia a l'IMEDEA 2018, que tindrà lloc entre els dies 5 i 9 de novembre.

 

 

En general, el dia a dia és molt atrafegat. Cada matí, quan arriba a l’IMEDEA, la primera cosa que fa és revisar les xarxes socials (especialment, Twitter i Facebook), per veure les mencions i els comentaris que cal contestar. Després, obri el correu electrònic, i torna a ser un no acabar mai, però ha de dosificar i prioritzar la feina, que ocupa bona part del seu temps.

 

 

Una altra de les funcions que té és penjar al web de l'IMEDEA, a la pestanya de Comunicació, totes les novetats que sorgeixen relacionades amb la ciència que es produeix a l'Institut i altres activitats dutes a terme pels investigadors (resultats d’estudis, seminaris, tesis, jornades, simposis, cursos, activitats de divulgació, col·laboracions, taules rodones, conferències, campanyes, congressos, etc.). Primer hi penja les notícies en castellà, però també les envia traduïdes en català al Servei Lingüístic de la UIB, perquè les revisin i corregeixin, i, quan les hi han tornades, també les penja al web.

 

 

Redactar notes de premsa, quan la notícia ho requereix, és una altra de les funcions que té. Quan les té redactades, les envia per correu electrònic als mitjans de comunicació.

 

 

Cada dia intenta mantenir actives les xarxes socials de l'Institut, especialment Facebook i Twitter, fins on li ho permeten les múltiples tasques de què s’ocupa, i al final de cada mes fa un registre de les estadístiques de totes (Facebook, Twitter, Google+, YouTube, Instagram i Pinterest).

 

 

Allò en què ocupa més temps és a atendre el correu electrònic, que sempre té saturat de peticions del personal de l'IMEDEA, mitjans de comunicació, col·legis o públic en general que els demanen activitats de divulgació, etc.

 

 

Ha d'organitzar i coordinar els esdeveniments de divulgació que organitza l'IMEDEA, alguns dels més destacats dels quals són el Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència, l’11 de febrer; la jornada de portes obertes amb motiu de la festa local de Sant Pere, el 29 de juny; la Nit dels Investigadors, el darrer divendres de setembre; i la Setmana de la Ciència, al novembre.

 

 

També redacta informes anuals per a la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC (VACC) i per a la memòria anual de l’IMEDEA.

 

 

Pràcticament cada setmana entrevista algú de l'IMEDEA (investigadors, personal d'administració, de manteniment, tècnics, personal amb permisos d'estada, etc.) per a la secció «IMEDEA dia a dia» del web (que llegiu ara mateix), en la qual explica quina tasca desenvolupa l’entrevistat aquella setmana i en què consisteix la seva feina habitualment. Primer, enregistra l’entrevista en àudio, després la transcriu, i finalment la fa arribar a la persona protagonista per assegurar-se que no hi hagi cap error abans de publicar-la. 

 

 

També s’encarrega del marxandatge de l'IMEDEA: tria dissenys i productes (camisetes, bolígrafs, pins, adhesius, etc.), cerca proveïdors, fa comandes, etc.

 

 

És una peça clau que fa d’enllaç entre els mitjans de comunicació i els investigadors. Cada setmana rep sol·licituds per telèfon i correu electrònic sobre temes concrets, generalment d'actualitat ―però no necessàriament― relacionats amb les notícies que surten al web de l'IMEDEA, i notes de premsa enviades o procedents d'altres mitjans. Charina ha de localitzar els investigadors relacionats amb el tema en qüestió que es poden encarregar d'atendre aquesta sol·licitud.

 

 

També està pendent cada dia de les mencions de l'IMEDEA a Google, perquè així li escapi el mínim d’informació possible, i per incrustar els enllaços a la notícia relacionada, si pertoca.

 

 

Al matí mira d’estar pendent de les xarxes socials de l'IMEDEA, especialment de Twitter, que és la més dinàmica.

 

 

Cada matí també intenta revisar a Feedly (l’agregador que permet accedir a totes les notícies, actualitzacions de blogs, etc.) totes les notícies sobre temes relacionats amb recursos naturals, per compartir les més interessants a les xarxes socials de l'Institut.

 

 

Foto: Charina Cañas, durant les «Cites ràpides amb científics», de la Nit dels Investigadors (Autora: Ana Morillas)

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)