Científics de l’IMEDEA participen en una campanya per a la prevenció de riscos marítims a l'Estret de Gibraltar

09/09/2014

  • Experts de diferents institucions, monitoritzen en temps real la trajectòria de boies i realitzen simulacions numèriques amb models d'abocaments d'hidrocarbur.

 

Mallorca, 9 de setembre de 2014. Científics de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC-UIB) i de l'Institut de Ciències del Mar (ICM CSIC) participen fins el dijous 11 de setembre en un exercici de llançament i seguiment de 34 boies de deriva, el major nombre mai emprat en un exercici d'aquest tipus en aigües espanyoles. L'objectiu de la campanya oceanogràfica és millorar el coneixement de la dinàmica d'aquestes aigües, així com posar a prova les capacitats existents de predicció de trajectòries d'hidrocarburs, objectes o persones a la deriva a la zona de l'Estret de Gibraltar.

Aquest exercici, coordinat per Puertos del Estado, s'emmarca en les activitats del projecte MEDESS-4ms del Programa MED de la Unió Europea, dedicat a la prevenció de riscos i l'enfortiment de la seguretat marítima amb relació als abocaments d'hidrocarburs a la Mediterrània. El seu objectiu és construir una eina operacional que integri els diferents models de predicció d'abocaments i les bases de dades oceàniques i meteorològiques operacionals existents.

En l'exercici hi participen 4 embarcacions, 3 unitats de Salvamento Marítimo (SASEMAR) i una embarcació proporcionada per l'Autoridad Portuaria de la Bahía de Algeciras (APBA). Els equips oceanogràfics són aportats pel IMEDEA (CSIC-UIB), l'ICM (CSIC) i per Puertos del Estado.

Els investigadores del CSIC Emilio García-Ladona, de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), i Jano Orfila, de l’Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB), expliquen que per tal de monitorar la trajectòria de les diferents boies llançades i integrar les dades mesurades amb la resta d'informació oceà-meteorològica existent, s'ha establert una Unitat de Seguiment de l'exercici. Aquesta, amb base durant l'exercici en l'Autoridad Portuaria de la Bahía de Algeciras (APBA), està integrada per experts de les diferents institucions participants i connectada amb científics de diferents centres i universitats. A part de gestionar la informació i observacions en temps real, es realitzaran simulacions numèriques amb models d'abocaments d'hidrocarbur. Per a això s'utilitzarà informació ja existent, com la procedent del Radar-HF i dels sistemes de Mesura i Predicció locals desplegats al projecte SAMPA de Ports de l'Estat i l'APBA.

(Seguir llegint en Nota de Premsa adjunta)