El major bosc de manglar del món encara no s'ha recuperat 30 anys després de Vietnam

28/09/2009

Un dels majors boscos de manglar del món, el del Delta del Mekong, va ser destruït durant la guerra de Vietnam fa 30 anys. Un equip en el qual han participat els investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Carlos Duarte i Jorge Terrados acaba de publicar les primeres dades sobre el ritme de recuperació de la diversitat genètica d'aquest bosc de manglar que, a tenor de les dades obtingudes, encara no ha conclòs.

L'aviació nord-americana va llançar sobre el Delta del Mekong agent taronja -una barreja de dos herbicides hormonales- i bombes de napalm, l'ús de les quals va deixar importants seqüeles, com malformacions i càncer, en la població vietnamita i fins i tot en els soldats d'EE UU. Pretenien destruir el manglar per a impedir que l'Exèrcit Popular de Vietnam es refugiés entre els seus arbres i van arrasar per complet el bosc i la seva diversitat genètica.
Després de la guerra, el poble vietnamita es va apressar a reforestar el bosc fins a cobrir gairebé l'extensió primitiva. No obstant això, la reforestació es va portar a terme amb una sola espècie, del gènere Rizophora, el que no ha permès recuperar la diversitat genètica original, ja que la proliferació d'altres espècies (menjo Avicennia alba) ha depès enterament de la reproducció d'exemplars aïllats en l'extensió del manglar.
"Encara que s'han iniciat programes per a replantar aquests ecosistemes a gran escala, els nostres resultats per al Delta del Mekong demostren que la recuperació de la riquesa genètica d'aquests ecosistemes requereix moltes dècades més, encara que podria escurçar-se de considerar-se aquest aspecte en els plans de deforestación", conclou l'investigador del CSIC Carlos Duarte.