PRÒXIMA CONVOCATÒRIA DE BECAS FPI

08/02/2010

L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB) oferix diverses places per a cobrir les beques d'investigació que des dels diferents departaments s'anuncien. Pots consultar tota la informació en la nostra web!

"EVALUACION DE LOS IMPACTOS DEL CAMBIO GLOBAL SOBRE ECOSISTEMAS MARINOS  MEDITERRANEOS" - PROYECTO (CTM2009-07013)

Resumen del proyecto:

El calentamiento del Mediterráneo, que progresa a un ritmo que duplica la tasa de calentamiento del océano global tiene ya consecuencias sobre los organismos marinos de sus costas.  En el caso de los organismos planctónicos tiene un efecto directo ya que el aumento de la temperatura activa su metabolismo acelerando su crecimiento por lo que puede generar cambios en la producción planctónica, en la composición de  las comunidades de plancton, pero también en sus ritmos estacionales con consecuencias para todo el ecosistema.  Otro de los componentes del cambio global, que actúa a la vez que el calentamiento, es el aumento de la radiación ultravioleta B (RUVB) ocasionado por el deterioro de la capa de ozono, cuya recuperación no esta prevista hasta dentro de 5-6 décadas.  Según demuestran estudios recientes, la RUVB es dañina para los organismos marinos  y su impacto debe ser especialmente importante en aguas transparentes como las del Mediterráneo, donde dosis dañinas de RUVB pueden penetrar varios metros de profundidad.  

El objetivo de esta tesis doctoral es estudiar la sensibilidad de los organismos fotosintéticos del plancton Mediterráneo, al calentamiento del agua, a la RUVB y conocer si existe sinergia entre ambos factores que potencie cambios en sus comunidades o ritmos estacionales.  

El estudio contempla la monitorización in situ y aproximaciones experimentales con comunidades naturales. 

Dirección de contacto:

Dra Susana Agustí - sagusti@uib.es

Research Professor- Departamento de Investigación del Cambio Global

Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA), CSIC-UIB

Miquel Marqués 21, 07190 Esporles, Mallorca, Spain

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

"PATRONS DE DIVERSIFICACIÓ I FILOGEOGRAFÍA EN UN GÈNERE DE ANFÍPODOS SUBTERRANIS (Pseudoniphargus; Melitidae)"

En la convocatòria de beques FPI de 2010 (BOE dissabte 3 de febrer de 2010) s'oferix una beca associada al projecte anterior, a desenvolupar en el IMEDEA (Esporles). A l'efecte de contactar amb possibles interessats, es mostra a continuació un resum del projecte, alguns criteris tentativos de selecció de candidats, així com l'adreça de contacte del IP del projecte a l'efecte de solucionar qualsevol dubte o aclariment.

La convocatòria es tanca el pròxim 22 de febrer.

Resum del projecte:

Es pretén inferir la història de la colonització de les aigües subterrànies continentals per part del gènere de anfípodos subterranis Pseudoniphargus. Aquest taxón és ideal per a emprendre un estudi sobre evolució i biogeografía de la fauna subterrània ja que: (1) presenta una àmplia distribució geogràfica, abastant ambdós costats de l'Atlàntic, alhora que està moderadament diversificat (63 espècies descrites); (2) aquestes (morfo-)espècies rarament són simpátricas, de manera que els seus patrons evolutius i filogeográficos a petita escala poden destriar-se amb facilitat; i (3) la distribució anfi-atlàntica del gènere, juntament amb tractar-se d'animals pràcticament sense capacitat dispersiva, permeten també la reconstrucció de patrons evolutius i biogeográficos a gran escala, rarament estudiats en fauna subterrània. La hipòtesi de partida sobre la qual se sustenta el projecte concep l'evolució i colonització de les aigües subterrànies continentals per part d'aquest gènere de crustacis com un procés recurrent en el qual, a partir d'una espècie ancestral marina d'àmplia distribució, i ja adaptada a la vida en el mitjà intersticial/crevicular costaner, s'originarien diverses espècies noves en aigües continentals subterrànies a partir de poblacions perifèriques aïllades després d'una regressió marina. Els objectius concrets que es persegueixen són: (1) Avaluar la correspondència entre les morfo-espècies de Pseudoniphargus reconegudes fins a la data i els resultats moleculars, desvetllant l'eventual existència d'espècies críptiques. A més, escometre el DNA barcoding (Coix1) de totes elles com base d'ulteriors estudis ecològics i/o distribucionales. (2) Estudiar el patró general de diversificació del gènere, en concret si es correspon majoritàriament amb un procés de especiación peripátrica intervingut per regressions marines, on cabrà esperar una profusió de politomías, o bé si la diversificació és producte de processos cladogénicos ordinaris. (3) Testar la possibilitat que hagi tingut lloc especiación simpátrica en alguns llinatges. (4) Estudiar la projecció geogràfica de l'evolució del gènere determinant els seus patrons biogeográficos, i en concret, el paper ocupat en el seu establiment per esdeveniments vicariantes a gran escala com l'obertura de l'Atlàntic, per regressions marines pretèrites, i l'eventualment ocupat per la dispersió (a gran o a petita escala).

Es valorarà:

- Estar en possessió de la Llicenciatura en Biologia

- Expedient acadèmic superior a 2.0

- Coneixements d'àrab, francès i/o portuguès, a més d'anglès

- Predisposició al treball de camp (espeleologia)

Direcció de contacto:

Damià Jaume

IMEDEA (CSIC-UIB)

tel: 971611755

d.jaume@uib.es

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En la pròxima convocatòria de beques FPI (prevista per al mes de gener de 2010) sortirà una beca associada al projecte CTM2009-10163-C02-01 el títol del qual és: "OBTENCION D'ESCENARIS CLIMATICOS MARINS PER AL SEGLE XXI EN EL MEDITERRANEO I EN EL ATLANTICO NORORIENTAL". Es tracta d'un projecte coordinat amb Ports de l'Estat i el seu objectiu és la predicció dels possibles canvis (tant en valors mitjos com en valors extrems) de les principals variables oceanogràfiques al llarg del segle XXI. La principal motivació és que a nivell regional, i particularment en el cas del Mediterrani, els models globals utilitzats pel IPCC (Intergovernmental Panell for Climate Change) no han donat resultats satisfactoris a causa de la seva baixa resolució espacial. Si bé el projecte donarà preponderància al nivell del mar, resulta ineludible la predicció d'altres variables fonamentals, com temperatura, salinidad o corrents.

El centre d'aplicació és el IMEDEA, un centre mixt entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) situat a Esporles, a 16 km de Palma de Mallorca (http://imedea.uib-csic.és/index.php). La data d'incorporació més probable és després de l'estiu 2010, amb una durada de 4 anys (2 de beca i 2 de contracte) durant els quals es portaria a terme la tesi doctoral.

El millor perfil per a l@s candidat@s és una llicenciatura de física, (preferiblement amb coneixements de oceanografia), ciències del mar (preferiblement orientada cap a física) o matemàtiques. Es valoraran les aptituds per al modelatge numèric i l'anàlisi de dades, per a això és important tenir una base de programació en FORTRAN, MATLAB o similar.

Seria convenient que l@s potencials interesseu@s es posessin en contacte amb el IP del projecte (Damià Gomis <damia.gomis@uib.cat> ) tant per a solucionar qualsevol dubte com per a recomanar o no la sol·licitud de la beca en funció del Curriculum Vitae i del nombre de persones que s'hagin interessat per ella. Sembla que el termini de sol·licituds va a limitar-se a 15 dies, pel que l'assumpte és relativament urgent.

Damià Gomis
IMEDEA (CSIC-UIB)
Esporles, Mallorca

-----------------------------------------------------------------

"DEMOGRAFIA I MODELS POBLACIONALS: NOVES APLICACIONS TRANSVERSALS EN EVOLUCIÓ, CONSERVACIÓ I ESPÈCIES EXPLOTADES"

Se sol·liciten candidats per a una beca FPI del MICINN en el IMEDEA (CSIC-UIB) per a desenvolupar una Tesi doctoral en el marc del Projecte: 'DEMOGRAFIA I MODELS POBLACIONALS: NOVES APLICACIONS TRANSVERSALS EN EVOLUCIÓ, CONSERVACIÓ I ESPÈCIES EXPLOTADES'

Resum del projecte:

Molts dels grups d'investigació a Espanya han aplicat models demogràfics i poblacionals als seus models biològics com argument longitudinal, això és, com una eina més necessària per al coneixement profund d'aquest model biològic. El present projecte pretén en canvi potenciar el desenvolupament de nous models poblacionals i noves eines matemàtiques gràcies a la seva aplicació en diferents models biològics i amb diferents preguntes científiques. El projecte es basa doncs en tres potes: la primera, la col·laboració amb diferents grups d'investigació a Espanya que disposen de dades de seguiments individuals i poblacionals amb qualsevol model biològic (rèptils, aus, amfibis, mamífers o peixos); la segona, l'abordar temàtiques tan diferents com processos evolutius (canvis fenotípicos, pressions de selecció, compromisos evolutius), biologia de la conservació (viabilitat de poblacions, diagnosis de població) i gestió d'espècies explotades (peixos comercials, espècies cinegéticas); i la tercera, l'aplicació i desenvolupament de noves eines matemàtiques per a l'estudi de les temàtiques esmentades (i.g. models multi-esdeveniment i multi-estat en captura-recaptura, teoria de decisions, xarxes bayesianas dinàmiques, meta-anàlisi). Es pretén doncs trencar amb el tradicional sistema de treball aplicant les més avançades tècniques d'anàlisis en diferents grups animals i amb diferents interessos científics, doncs creiem que la disciplina de l'ecologia animal en el nostre país es pot així enriquir enormement. Així mateix, vam considerar que el projecte aportarà el seu òbol en les sinergies científiques fruit de la col·laboracions interdisciplinars, beneficiant doncs als grups col·laboradors a l'augmentar l'eficàcia del seu treball i el nivell dels seus resultats científics.

Requisits:

- Ciutadania de la UE
- Títol de llicenciat/a en Biologia o Ciències Ambientals
- Expedient acadèmic superior a 1,5
- Nivell alt d'anglès; es valoraran coneixements de francès
- Interès per l'ecologia animal i la biologia de poblacions
- Es valorarà molt positivament la predisposició a l'ecologia amb nombres (models matemàtics)

Els interessats han d'enviar el seu CV actualitzat (amb dades de contacte) i un missatge amb una expressió d'interès (per quin els interessa la beca) a: d.oro@uib.es

La data d'incorporació prevista seria Setembre de 2010. És possible que es concerti entrevista personal en cas de ser pre-seleccionat.

Daniel Oro
IMEDEA (CSIC-UIB)
Esporles, Mallorca