Un projecte científic de l'Imedea (CSIC-UIB) premia la col·laboració dels pescadors amb 600 euros

02/08/2010
  • La informació obtinguda servirà per caracteritzar millor la realitat de la pesca recreativa a Mallorca, veure els beneficis socials que té aquesta activitat i conèixer la incidència econòmica.

Mallorca, 4 d'Agost de 2010. Amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de la pesca recreativa i seus múltiples efectes sobre les espècies explotades i l'ecosistema litoral, l'Institut Mediterrània d'Estudis Avançats (Imedea, CSIC-UIB), en col·laboració amb la Direcció General de Pesca del Govern Balear, l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM, CSIC) i el Laboratori LIMIA (Andraxt), desenvolupa des de l'any 2008 i fins a 2011 el projecte d'investigació CONFLICT. El projecte, liderat per la Professora d'investigació Beatriz Morales (Imedea, CSIC-UIB) i finançat pel MCINN, contempla|preveu entre els seus eixos un aspecte bàsic per a l'anàlisi de la situació pesquera actual: l'impacte soci-econòmic de la pesca recreativa. Així, els resultats d'aquesta investigació es dirigeixen a l'aportació de dades i recomanacions de gestió que permetin conservar els recursos pesquers costaners i als seus valors ecològics, sociològics i econòmics.

Referent a aquest eix socioeconòmic del projecte CONFLICT, un dels seus objectius és conèixer quina és l'opinió dels pescadors recreatius sobre diverses mesures de gestió que s'està duent a terme a les Balears. Per a això, es va decidir realitzar una tramesa amb una enquesta dirigida a aquells pescadors que durant l'any 2009 van obtenir la llicència de pesca recreativa. Així, de les 17.893 llicències de pesca recreativa que es van expedir a l'illa de Mallorca durant el 2009 només 1.006 pescadors (5.6% del total) van accedir a cedir les seves dades per participar en l'enquesta. I justament aquesta col·laboració és la que ha fet que el Sr. Mateo Obrador Grimalt, pescador resident a Palma de Mallorca, hagi estat premiat, a través d'un sorteig entre tots els participants de l'enquesta, amb un val de 600 euros en material de pesca a bescanviar en un establiment de la seva elecció.


Anàlisi soci-econòmic de la Pesca Recreativa a Mallorca

L'enquesta distribuïda entre els pescadors s'estructura a 5 grans blocs. El primer és informació personal per aconseguir establir un perfil de l'enquestat; el segon se centra en els seus hàbits de pesca, experiència, modalitats de pesca practicades, motivacions per anar a pescar, etc.; el tercer i major bloc es dedica a conèixer la despesa que representa el pescador recreatiu el desenvolupament de l'activitat pesquera; el quart bloc és exclusivament per a aquells pescadors recreatius que posseeixin embarcació, pretenent establir un perfil de les embarcacions utilitzades i les despeses que representa als pescadors el fet de tenir-les operatives. Finalment, el cinquè i últim bloc pretén conèixer quina és l'opinió dels pescadors recreatius referent a diferents mesures de gestió aplicades a les Illes Balears.

Segons afirma Federico Cardona, investigador predoctoral d'Imedea (UIB) i responsable d'aquesta acció, "l'objectiu potencial era aconseguir un mínim del 50% de resposta, encara que finalment s'han rebut el 44% de les 773 enquestes enviades (338). El fet que l'enquesta fos molt extensa ha pogut influir en no assolir aquest 50% però inicialment es va preferir fer una enquesta molt completa a fi d'abordar el major nombre de temes possibles". Malgrat aquest resultat, l'investigador es mostra optimista ja que aquest índex de resposta supera ostensiblement al 6% que es va assolir a les Balears en l'"Estudi d'impacte socioeconòmic de la pesca recreativa a la Mediterrània Espanyol" que va realitzar Tragsatec per al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el 2004.

Tal com apunta Cardona, "la participació dels pescadors recreatius en la gestió de la pesca recreativa és una mica imprescindible per assolir un desenvolupament sostenible. Els pescadors són els afectats o beneficiats de qualsevol model de desenvolupament i el model necessita el convenciment i suport de la població per funcionar. Aquest treball pretén ser una via de comunicació entre pescadors i gestors perquè tots aquells que ho desitgin puguin continuar pescant durant molts anys en les millors condicions que es puguin assolir".

Els resultats d'aquest treball sortiran a la llum al llarg del 2011, una vegada que s'hagi analitzat tota la informació rebuda. Des de l'Imedea (CSIC-UIB) s'agraeix la col·laboració de tots aquells pescadors que han participat en aquest projecte alhora que se'ls anima a participar en futures accions que es duguin a terme des del centre d'investigació per a que tots junts aconseguim continuar gaudint de la pesca.

 

*?traduït per Traductor Generalitat de Catalunya