Científics de l'Imedea (CSIC-UIB) organitzan las L'IMEDEA (CSIC-UIB) organitza les I Jornades de Monitoratge Costaner
-
Experts estatals es reuniran a Calvià els dies 24 i 25 de març de 2011 per crear una xarxa de col•laboració en el monitoratge de platges amb càmeres de vídeo
Mallorca, 18 de març de 2011. L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) organitza les I Jornades de Monitoratge Costaner, que reunirà a Calvià els dies 24 i 25 de març de 2011 científics i especialistes dels diferents centres de recerca de l'Estat que treballen amb tecnologies remotes d'observació de platges.
Les jornades han estat coordinades pel Departament de Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Sostenibilitat de l'IMEDEA amb la col·laboració del Sistema d'Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB).
Les I Jornades de Monitoratge Costaner tenen com a objectiu establir una xarxa estatal de col·laboració en l'àmbit del monitoratge de platges amb càmeres de vídeo. A més, es tractarà la millora dels dissenys dels sistemes de monitoratge, adquisició i trasmissió de dades, l'organització, l'emmagatzemament i el postprocessament dels productes obtinguts.
Aquests sistemes d'observació costanera permeten disposar d'una base de dades contínua sobre l'evolució de les platges que permet abordar d'una manera global l'evolució costanera davant els fenòmens climàtics. El Departament de Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Sostenibilitat de l'IMEDEA ha desenvolupat un sistema d'observació autònoma (SIRENA) que és emprat per diferents institucions per dur a terme estudis costaners.
Eficiència de recuros
L'adquisició autònoma d'imatges a través de sistemes de vídeo i el processament automàtic de productes estadístics amb programari especialitzat permeten l'estudi de paràmetres descriptius de l'estat i l'evolució de les platges, com la posició de la línia de costa, la presència de barres submergides, la direcció i alçada de les ones... El desenvolupament recent d'aquests sistemes permet estudiar en l'actualitat àmplies zones del litoral amb una alta resolució espacial i temporal, així com una notable eficiència en la dedicació de recursos humans i econòmics.
El programa de les jornades inclou la presentació de diferents sistemes d'observació costanera instal·lats a l'Estat i una aproximació als diferents serveis científics que ofereixen les administracions públiques. A més, el professor Joaquim Tintoré, director del SOCIB i investigador de l'IMEDEA (CSIC-UIB), presentarà el sistema de monitoratge de platges de les Illes Balears que ha estat dissenyat i implementat amb el suport científic de l'IMEDEA.
Les jornades han de permetre consolidar les sinergies entre les institucions participants, establir protocols i definir les línies de recerca per seguir en el futur. Les jornades comptaran amb la participació d'investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Granada, la Universitat de Cantàbria, l'Institut de Ciències del Mar, l'AZTI-tecnalia, el SOCIB, el CEDEX i l'IMEDEA.
Per a més informació contactar amb:
Alejandro Orfila Förster: aorfila at imedea.uib.csic.es