L'IMEDEA (UIB-CSIC) investiga l'impacte dels protectors solars sobre els ecosistemes marins costaners

10/07/2013

  • L’estudi s’ha publicat a la revista científica internacional PLOS ONE







  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Madrid, 11 de juliol de 2013. Una recerca de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) investiga l’impacte potencial que els protectors solars usats pels banyistes tenen sobre els ecosistemes marins costaners. L’estudi, que s’ha publicat a la revista científica internacional PLOS ONE, posa de manifest que l’increment de l’ús dels protectors solars els darrers anys els ha convertit en una font significativa de contaminants químics orgànics i inorgànics que poden tenir conseqüències ecològiques.

 

El treball s’ha fet en col·laboració amb investigadors de la Universitat de València i de l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia (CSIC), i assenyala que alguns dels components químics emprats per aconseguir l’efecte protector de la radiació ultraviolada i per donar color, fragància i  textura a aquests productes cosmètics tenen efectes contaminants que poden alterar els ecosistemes costaners.

 

L’equip de l’IMEDEA (CSIC-UIB) ha comparat les mostres d’aigua recollides en dues concorregudes platges de la costa de Calvià (platja del Pouet o Palmira, i platja de Santa Ponça) amb les mostres recollides en les aigües poc concorregudes del cap de ses Salines. L’anàlisi de les mostres ha mostrat com quatre dels components químics més comuns en els protectors solars són presents en les aigües de les tres localitzacions, amb concentracions més grans en la capa més superficial. A més, també han detectat com els nivells de presència d’aquests elements varia al llarg del dia, de manera que les concentracions més elevades s’assoleixen en la franja horària entre les 14 i les 18 hores,  coincidint amb un parell d’hores després dels moments de màxima afluència a les platges i amb la màxima radiació solar. Aquests resultats evidencien la presència dels contaminants fins i tot en les aigües costaneres amb menys afluència de banyistes, com són les del cap de ses Salines. 

 

A més, els investigadors de l’IMEDEA (CSIC-UIB) també han relacionat els protectors solars amb l’aportació al mar de nutrients inorgànics que poden incidir en el creixement de les algues, ja sigui estimulant el creixement de determinades espècies d’algues i, en el cas contrari, inhibint el creixement de determinades espècies de fitoplàncton marí.

------------------------------

Ref. bibliográfica: Antonio Tovar-Sánchez, David Sánchez-Quiles, Gotzon Basterretxea, Juan L. Benedé, Alberto Chisvert, Amparo Salvador, Ignacio Moreno, Julián Blasco. Sunscreen products as emerging pollutants to coastal waters. PLOS ONE. DOI: 10.1371/journal.pone.0065451

Font: Servei de Comunicació de la UIB.