Projectes Innovadors: eina pionera a Europa que preveu la presència de meduses

10/03/2015

fotopresentacionMedusasgovern

Mallorca, 11 març 2015. El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, ha presentat avui els primers resultats obtinguts de la nova eina de predicció de presència de grumers a les aigües de bany de les Illes Balears. El conseller ha estat acompanyat de la directora general de Medi Rural i Marí, Margaret Mercadal; del director general d’Interior, Emergències i Justícia, Sergi Torrandell; del director del Sistema d’Observació Costera de les Illes Balears (SOCIB), Joaquim Tintoré, i de Guillermo Vizoso, de l’IMEDEA.
 
Des de la posada en funcionament de l’eina, l’estiu passat, s’han realitzat 17.507 observacions, de les quals en 799 casos es va detectar la presència de grumers. L’espècie més abundant va ser Pelagia noctiluca, seguida per la Cotylorhiza tuberculata i la Rhizostoma pulmo.
 
El Servei de Recursos Marins de la Direcció General de Medi Rural i Marí ha liderat la creació d’aquest instrument, pioner a Europa, que recull de forma científica i sistemàtica en un aplicatiu web les dades de les meduses detectades. S’hi compilen les observacions diàries que es realitzen en 5 reserves marines, a càrrec del personal de SEMILLA i de la Direcció General de Medi Rural i Marí; en 33 rutes de les barques del servei d’ABAQUA de neteja del litoral, i en 120 platges, on el seguiment és a càrrec dels socorristes de la  Direcció General d’Emergències. D’aquesta manera, s’observa l’arribada de bancs de meduses des de les aigües obertes fins a les aigües de bany. L’aplicació permet filtrar la informació per lloc o període de temps, i també compta amb un mapa que mostra els punts amb més abundància de grumers.
 
Aquesta eina, que s’ha posat en marxa amb recursos propis, es va començar a gestar l’estiu de 2013 arran de l’aparició de diversos bancs de grumers al litoral balear. Es va crear un grup de feina interdisciplinar amb la finalitat d’estudiar aquest fenomen i elaborar protocols d’actuació. L’objectiu final és doble, per una banda, reduir els efectes sobre els banyistes i el turisme i, per l’altra, ampliar el coneixement científic sobre aquest fenomen natural.
 
Així, aquest instrument ajuda a entendre la relació entre les condicions ambientals i l’aparició de meduses i permetrà la implementació en un futur d’un sistema de predicció de grumers i de mitigació dels seus efectes, que s’estima que pugui ser una realitat d’aquí a cinc anys aproximadament.
appmedusassocib   

 
En aquest projecte participen diversos departaments del Govern que treballen de forma coordinada per primer cop amb diferents institucions científiques (SOCIB, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats IMEDEA-CSIC i l’Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía ICMAN-CSIC), i en aquest primer any també ha comptat amb la col·laboració dels Ajuntaments d’Alcúdia i de Muro.

---------

Font: Premsa Govern Illes Balears