La flora invasora de la Mediterrània, a un clic

14/06/2015

  • L’IMEDEA (CSIC-UIB) presenta el projecte divulgatiu de ciència ciutadana «Ull viu amb les invasores!» per identificar les espècies invasores que afecten la mar Balear

ojoinvasorascollage

 

Mallorca, 15 juny de 2015. La introducció d'espècies exòtiques invasores és un component molt important del canvi global. D'una banda, té nombrosos efectes negatius en els recursos naturals, atès que és la segona causa (després de la destrucció de l'hàbitat) de pèrdua de biodiversitat mundial. A més, les invasions biològiques són una gran amenaça per a l'ésser humà, perquè també poden tenir importants efectes negatius en la societat atès impacten en els recursos econòmics, socials i de salut pública (per exemple, les pesqueres, la qualitat de les aigües, el turisme, etc.).

La inexistència de mètodes d'eradicació d'espècies de macroalgues i invertebrats exòtics invasors fa que les accions de divulgació i monitoratge de la problemàtica siguin la solució més eficient, creativa i de qualitat a un problema que avança dia a dia. És per això que des de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats  (IMEDEA, CSIC-UIB) s'ha engegat el projecte divulgatiu «Ull viu amb les Invasores! biodiversitat i espècies invasores de la Mediterrània balear».

 

Aquest projecte, finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), té com a objectiu principal la identificació i el monitoratge de l'estat actual de les espècies de flora invasores a les Balears, ja que això «permetrà treballar en el disseny d'indicadors de l'estat d'invasió dels ecosistemes marins que ajudin a avaluar la seva futura gestió o fomentar la implicació i curiositat de la comunitat d'usuaris respecte a la problemàtica, entre altres qüestions», segons indica la doctora Fiona Tomàs, investigadora principal del projecte amb el doctor Jorge Terrados (tots dos de l’IMEDEA) i amb altres investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

Registre de dades a «Observadors del mar»


Gràcies a la incorporació al projecte «Observadors del mar» de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), «podrem aconseguir un monitoratge a llarg termini de les espècies invasores, tant de flora com d’invertebrats, fet per xarxes de voluntariat de busseig i voluntariat mediambiental. Incentivar la participació social en aquests projectes de ciència ciutadana és vital per poder realitzar un seguiment extensiu de les amenaces que planen sobre aquests ecosistemes, alhora que es familiaritza, es consciencia i s’implica l'usuari sobre la problemàtica. A més, és una eina molt útil per detectar a temps l'aparició o expansió d'algunes espècies invasores, atès que permet dissenyar a temps estratègies per pal·liar o eliminar els seus efectes negatius», precisa la investigadora de l’MEDEA (CSIC-UIB).

A Europa, l'impacte de les espècies invasores aquàtiques s'ha estimat en almenys 2,2 bilions d'euros a l'any, encara que un coneixement exhaustiu i complet dels impactes de les espècies marines invasores és encara molt limitat. En el que a l'arxipèlag Balear es refereix, s'ha documentat la presència almenys de 93 espècies marines al·lòctones, de les quals algunes presenten un comportament invasor, sent particularment preocupants algunes de les espècies d'algues i invertebrats com la Caulerpa cylindracea, Lophocladia lallemandii, Womersleyella setacea o Acrothamnion preissii.

Conscienciació i col·laboració


A més de la identificació i el monitoratge, el projecte s’adreça a l'educació i la conscienciació per sensibilitzar i connectar així els diferents sectors socials i econòmics que influeixen en la gestió activa i l'ús de l'ecosistema marí a les Balears.

«Estam preparant un programa d'accions divulgatives específiques per als diversos públics als quals volem arribar. Durem a terme sessions de formació per a tècnics de medi ambient, professionals i amateurs del busseig o usuaris de clubs nàutics, entre altres, i anunciam ja que hi haurà premis per a aquelles persones que més observacions d'invasores registrin a «Observadors del mar». Per al públic més jove, estam dissenyant materials divulgatius com fitxes educatives, tallers, pòsters, jocs en línia i jocs de cartes, de manera que la familiarització amb la problemàtica de les espècies invasores els sigui amena i alhora, didàctica». assenyala Natalia Martín, coordinadora de comunicació i divulgació del projecte.

«El treball en xarxa és bàsic per al correcte desenvolupament d'aquests projectes de ciència ciutadana, i és per això que l’IMEDEA (CSIC-UIB) treballa també amb importants col·laboradors locals que ja han començat a coordinar-se per estendre el missatge d'Ull viu amb les invasores!», informa Natalia Martín. La Direcció General del Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, a través del Servei de Protecció d'Espècies, posa a disposició del projecte la documentació existent, espais multiusos i serveis de difusió de l'àrea, així com l'acolliment d'una sessió formativa per als seus tècnics pròximament. Un altre dels col·laboradors, la Fundació Baleària, contribuirà a la iniciativa facilitant el transport i l’allotjament dels membres de l'equip d'Ull viu amb les invasores! durant el circuit interilles que està previst realitzar entre juliol i setembre per tot l'arxipèlag balear. A més, i entre altres accions previstes, en els seus ferris i publicacions s'inclourà informació sobre les diferents espècies i de quina manera podem contribuir perquè no proliferin al Mediterrani. PalmaAquàrium, un agent indispensable en la divulgació marina a Mallorca, s'ha unit també a aquest projecte incloent en el seu menú educatiu de 2015-2016 activitats sobre la problemàtica de les espècies invasores per a primària i secundària. A més, també cedirà la seva sala d'esdeveniments per a la realització de xerrades per a públic general, i en les seves instal·lacions s'oferiran també sessions formatives per als empleats de l’aquàrium.

Els interessats per la campanya Ull viu amb les invasores! poden ja contactar amb l'equip del projecte a través del web ojoinvasoras.info, la pàgina de Google+ del projecte o també el seu Facebook. Des de la Web poden accedir a la llista de reproducció a YouTube sobre espècies invasores, subscriure's al butlletí electrònic que els informarà de les activitats que s'aniran oferint, enviar les seves fotografies perquè l'equip científic tracti d'identificar l'espècie d'alga invasora en qüestió i incorporar-la a la galeria pública.

El projecte Ull viu amb les invasores! està obert a col·laborar amb aquells organismes i associacions que així ho sol·licitin. És per això que l’IMEDEA (CSIC-UIB) convida qualsevol persona que freqüenta el Mediterrani Balear a contactar amb l’organització i sol·licitar més informació sobre la manera com pot convertir-se en un 'Observador d'invasores, observador del mar'.

--------------------------------------
Font: Servei Comunicació UIB / Natalia Martín A. (IMEDEA CSIC-UIB)

RECURS GRÁFICS: a La Web ojoinvasoras.info podeu trobar múltiples FOTOGRAFIES de les espècies d'algues que s'esmenten, Així com les imatges relatives a la identitat gràfica del Projecte, accés a vídeos i més materials pròximament.