Red Eléctrica de España i l'IMEDEA (CSIC-UIB) promouen una nova plantació de Posidonia oceanica a Mallorca i a Eivissa

09/05/2016

  • És la segona plantació experimental a les Balears, després de la de juny de 2015.

 

  • Aquesta iniciativa pionera en la conservació i millora de les praderies de posidònia s'enquadra en el conveni de col·laboració subscrit entre ambdues entitats 
     

FOTOPOSIDONIAPLATACION2

       Fragmentos de Posidonia oceanica  de la plantación realizada en Mallorca. REE/IMEDEA CSIC-UIB)

 


Mallorca, 10 de mayo de 2016. Red Eléctrica de España i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) continuen treballant el 2016 en les plantacions experimentals de feixos i plàntules de Posidonia oceanica procedents de plantes arrencades per les tempestes hivernals i posteriorment recol·lectades i conreades en condicions de laboratori. Aquesta setmana se n'està fent la segona plantació a la badia de Talamanca, a Eivissa, i recentment s'ha conclòs la de la badia de Santa Ponça, a Mallorca.

 

Aquesta plantació amplia la ja realitzada en ambdues localitzacions el juny de 2015 i és fruit de la col·laboració d'aquestes entitats en un projecte científic pioner sobre recuperació de les praderies de posidònia, un ecosistema d'alt valor ecològic per al Mediterrani. Red Eléctrica i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), del qual forma part l’IMEDEA (CSIC-UIB), varen signar l'any 2013 un conveni destinat a la recerca sobre cultiu en condicions de laboratori i plantació de Posidonia oceanica, amb la finalitat de desenvolupar una metodologia per a la restauració de les praderies degradades.

 

Els treballs cientificotècnics han consistit en la plantació de més de 700 fragments de posidònia recollits durant l'hivern i germinats en cubetes al Centre d'Interpretació del Parc Nacional de Cabrera, i en altres de submergides a la mar, a la costa de Formentera. En tots dos casos, es controlen els paràmetres relatius a l'aigua, la lluminositat i altres condicions per determinar la taxa de supervivència abans de procedir a les plantacions al mar. Posteriorment, es realitza el seguiment de les noves colònies i la seva evolució, que, tal com indica l'equip científic responsable de l’IMEDEA (CSIC-UIB), «ha aconseguit taxes de supervivència dels fragments plantats d'un 60-80% de mitjana en profunditats de 15-20 metres». Al llarg d'aquesta primavera, està previst recollir noves llavors per, després de cultivar-les, efectuar una tercera plantació al llarg de l'estiu.

 

L'objectiu d'aquesta iniciativa desenvolupada entre Red Eléctrica i l’IMEDEA (CSIC-UIB) és l'establiment d'una metodologia que determini les condicions de reproducció de la posidònia per assegurar la seva viabilitat que pugui ser utilitzada en el futur per accelerar la restauració de les praderies.

 

Aquest projecte de R+D+I s'inscriu en el compromís estratègic de Red Eléctrica amb l'excel·lència, el desenvolupament sostenible i la protecció de la biodiversitat i el medi ambient. Està associat al desenvolupament de les mesures de protecció ambiental  incloses en els projectes d'interconnexions elèctriques submarines Eivissa-Mallorca i Eivissa-Formentera, que unifiquen el sistema elèctric insular,  i a l'enllaç entre Mallorca i la Península, que connecta les Illes Balears amb el sistema elèctric peninsular i europeu. Aquests projectes són fonamentals per garantir el subministrament, estalviar costs per al sistema elèctric i reduir emissions contaminants a l'atmosfera.

 

---------------

Fuente: REE/IMEDEA (CSIC-UIB) / Servei Comunicació UIB.

LOGOREE

 
gabinetedeprensa@ree.es           www.ree.es > Sala de prensa

Tel.  91 453 33 33 / 32 81 - 91 728 62 17 / 62 06

http://entrelineas.ree.es/

Más información y recursos audiovisuales sobre los trabajos: Gabinete de prensa de REE / Natalia Martín A. (Comunicación y Cultura Científica IMEDEA CSIC-UIB).