Presentació de la web dels Pol·linitzadors de les Illes Balears

10/01/2018

 

 

 

Foto: Pòster divulgatiu dedicat al coneixement de les abelles de Balears

 

 

Esporles, 11 de gener de 2018. El director general d'Innovació ha presentat la web dels Pol·linitzadors de les Illes Balears (http://polinib.info/). Prop de 8.000 interaccions entre insectes i plantes i un arxiu de 300 fotografies podran ser consultats per qualsevol persona interessada.

 

 

En aquest web es dóna a conèixer la diversitat de pol·linitzadors que visiten les flors de les nostres illes i es mostra la seva importància i les seves principals amenaces tant en el medi natural com en l'agricultura.

 

 

Durant l'acte també s'ha presentat el primer pòster divulgatiu dedicat al coneixement de les abelles de Balears. Es tracta de dos recursos científics que poden resultar molt útils, no solament per a científics interessats en el tema de la pol·linització, si no també per al professorat de primària i secundària.

 

 

Aquest projecte de divulgació científica conté una important base de dades amb prop de 8.000 interaccions entre més de 500 espècies d’insectes i més de 200 de plantes. A més, ofereix una important galeria d’imatges amb 300 fotografies d’alta qualitat d’interaccions insecte-flor. Devora cada imatge s’hi indica el nom científic, juntament amb un petit mapa de distribució orientatiu.

 

 

D'aquesta manera, les persones interessades poden cercar quins són els principals pol·linitzadors d’una espècie de planta en concret així com quines són les plantes que pol·linitza una espècie d’abella, mosca o papallona, per exemple.

 

 

El web polinib.info pretén ser un projecte col·laboratiu on el públic pugui aportar coneixement enviant fotografies d’interaccions insecte-flor que vegin en el camp, les quals posteriorment seran publicades amb la identificació de les espècies i el nom de l’autor de la fotografia.

 

 

En el cas del pòster s'hi representen 66 espècies d'insectes pol·linitzadors, dels quals uns pocs són endèmics, alguns molt comuns i d’altres més rars. Tal vegada una de les espècies que la gent reconeix i recorda amb més facilitat és l’abella de la mel, emperò no només viu aquesta espècie d’abella a les nostres illes, si no que pertany a una extensa família anomenada tècnicament Apidae, que inclou a un centenar d’espècies diferents.

 

 

Aquest projecte de divulgació científica és el resultat d’una Acció Especial finançada per la Direcció General de Recerca i Innovació del Govern Balear i ha estat possible gràcies a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i del seu Laboratori d’ecologia terrestre i Grup de Recerca en Canvi Global. Concretament, ha comptat amb la participació d'Anna Travesset (coordinadora del projecte), Cristina Tur, Amparo Lázaro i Miguel Angel González-Estevez, la col·laboració de l'il·lustrador Xavier Canyelles i dels entomòlegs David Baldock i Nick Owens.

 

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: