Els científics reclamen ajuda ciutadana per a la conservació de la nacra, Pinna nobilis

07/02/2018

  • Després de la mortalitat massiva d'aquesta emblemàtica espècie registrada l'últim any a la Mediterrània Occidental, els científics cerquen el suport dels ciutadans per abordar el repte de trobar-ne exemplars vius

 

 

Foto: Exemplar de P. nobilis a la costa catalana reportat per Alejandro Prat Varela a través d'Observadors del Mar

 

Esporles, 8 de febrer de 2018.

 

ESDEVENIMENT DE MORTALITAT

 

A principis de la tardor de 2016, la comunitat científica es va fer ressò d'un esdeveniment de mortalitat massiva del mol·lusc endèmic de la Mediterrània Pinna nobilis. Tot i que no es pot confirmar res, atès que ens trobam en les primeres fases de l'estudi, tot sembla indicar que el causant d'aquesta catàstrofe ecològica és un protozou del gènere Haplosporidium. Des que fou detectat per primer cop a les Pitiüses, la costa andalusa i Múrcia, el paràsit s'ha estès i ha provocat una mortalitat propera al 100 per cent dels individus. A la Mediterrània espanyola, només en queden alguns supervivents, de centenars de milers d'exemplars (per exemple, a Cabrera i Menorca), i les poblacions encara sanes del nord de Catalunya resisteixen el flagell d'aquest letal paràsit i mantenen l'esperança de recuperar l'espècie (fora de perill, de moment, a la Mediterrània Oriental). Aquesta catastròfica situació ha portat el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, l'octubre de 2017, a declarar l'estat d'emergència per primera vegada en la història per a una espècie al panorama nacional.

 

 

AJUDA CIUTADANA

 

Davant aquest panorama desolador, els científics cerquen en els ciutadans un suport per a la conservació de l'espècie. Tot i focalitzar tots els esforços a monitoritzar els diferents punts estratègics a la recerca d'exemplars sans, el grup de científics abocat a la conservació de la nacra necessiten multiplicar els seus ulls i expandir els seus tentacles a la recerca d'aquests exemplars resistents que llancin un minso, però il·lusionant, missatge d'esperança per a la conservació d'aquest mol·lusc endèmic de la Mediterrània. Poc després de detectar-se l'esdeveniment de mortalitat, es va crear el Projecte NACRES dins la plataforma Observadors del Mar (http://www.observadoresdelmar.es/), promogut pels grups de recerca de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC)) i el Centre Oceanogràfic de les Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (COB-IEO), amb resultats sorprenents. Al voltant de 250 observacions en tota la Mediterrània d'uns ciutadans compromesos en la salvació de la nacra permetran ampliar les bases de dades dels científics per intentar aclarir fenòmens clau com l'expansió del paràsit, i així poder oferir eines essencials per a la conservació de P. nobilis.

 

 

REPTE NACRA

 

Tot i la més que demostrada ajuda ciutadana, s'insta tots els ciutadans amb possibilitat de submergir-se aquests mesos d'hivern a intensificar la recerca d'exemplars supervivents, ja que el principal ecosistema de la nacra es troba en excel·lents condicions per identificar-ne (fulla curta de Posidonia oceanica). De fet, recentment s'ha rebut la sorprenent notícia d'un observador del mar que ha identificat a la costa de Portopetro (Mallorca) un supervivent de nacra (pendent de confirmar per l'equip científic). Per tant, ara és el moment ideal per trobar-ne. Uneix-te al #retonacra.

 

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: