“Bright spots” subaquàtics de Xipre: ens poden ajudar a entendre el futur de la mar Mediterrània?

01/08/2018

  • Un prestigiós equip d'investigadors internacionals identifiquen Xipre com un rar bright spot entre els ecosistemes mediterranis altament impactats

     

Foto: Juvenils de peix conill invasors a Xipre (Autor: Demetris Kletou)

 

 

Esporles, 2 d'agost de 2018. Tot i veure’s afectat per l'escalfament de les aigües i l'arribada de centenars d'espècies invasores de la mar Roja, Xipre és compatible amb extenses praderies submarines, proporciona importants àrees de nidificació de tortugues i alberga algunes de les últimes poblacions de vell marí en perill d'extinció.

 

 

"Estem estudiant com el canvi climàtic està afectant els ecosistemes marins de la Mediterrània", explica la líder del projecte, doctora Núria Marbà, de l'IMEDEA (UIB-CSIC). "Hem vingut a Xipre perquè alberga extenses praderies submarines en bon estat tot i tenir algunes de les aigües més càlides de la Mediterrània."

 

 

Comprendre els factors que mantenen saludables les praderies submarines de Xipre en aigües tan càlides pot proporcionar pistes per veure com es poden adaptar altres praderies submarines a l'augment de l'escalfament a les parts occidentals de la Mediterrània.

 

 

La mar Mediterrània és un punt calent del canvi climàtic, i les seves aigües s’escalfen a un ritme que és 2 o 3 vegades més ràpid que la mitjana mundial. Això està facilitant l'expansió d'espècies tropicals provinents de la mar Roja, que ara interactuen amb espècies natives de la Mediterrània.

 

 

"Els peixos conill són invasors voraços que estan devastant altres parts de la Mediterrània oriental com Turquia, però curiosament aquí sembla que coexisteixen amb boscs submarins i exuberants praderies submarines, que són hàbitats fonamentals que suporten centenars d'espècies", diu la coinvestigadora doctora Julia Santana-Garçon.

 

 

"Els esculls de Xipre i les praderies submarines poden ser particularment resistents a l'escalfament i necessiten estar altament protegits d'altres pressions humanes, com el desenvolupament i la industrialització costanera, la contaminació i la sobrepesca per mantenir la seva integritat i funcionalitat", destaca Demetris Kletou, director del Laboratori d'Investigació Marina i Ambiental amb seu a Limassol (Xipre) i que col·labora amb l'equip que organitza la investigació.

 

 

L'equip internacional també inclou investigadors de la UNSW de Sydney: a Austràlia l'escalfament de les aigües també està portant a una "tropicalització" dels esculls, ja que les espècies d'afinitat càlida continuen expandint la seva distribució cap als pols.

 

 

Aquest projecte està finançat per la Fundació BBVA, que dona suport a la investigació científica en ecologia i biologia de la conservació. L'equip complet també inclou el doctor Scott Bennett (IMEDEA (UIB-CSIC)), la doctora Teresa Alcoverro (CEAB (CSIC)) i la doctora Adriana Vergés (UNSW).

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: ‘Bright spots’ subacuáticos de Chipre: ¿pueden ayudar a predecir el futuro del mar Mediterráneo? – Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB) (LINCC-UIB)