La relació entre la mida corporal i l'estratègia de vida en poblacions properes de sargantanes

14/06/2020

 

Foto: Sargantana balear (Podarcis lilfordi) a un illot de Mallorca (Autor: Giacomo Tavecchia)

 

 

 

Esporles, 16 de juny de 2020. Una publicació recent demostra que la mida corporal dels individus de poblacions insulars de sargantana pot tenir un paper molt diferent fins i tot en poblacions properes i estretament relacionades. En moltes espècies de vertebrats, la mida corporal és un dels motors que defineix les tàctiques d'història de vida dels individus. Quant a la seva població, es pensa que aquest tret pot reflectir la variabilitat espaciotemporal de les pressions selectives de l'entorn.

 

 

Per fer aquest estudi, els investigadors desenvoluparen un model de projecció poblacional integral (IPM) en tres poblacions de sargantana insular amb diferent grandària corporal mitjana. Volien analitzar com les taxes vitals de supervivència, creixement i fecunditat influeixen en la d’augment de cada una de les poblacions d'estudi en funció de la seva mida corporal.

 

 

Els resultats revelaren un paper diferent de la mida segons l'illa considerada. En les poblacions amb els adults més grossos, la fecunditat es relacionava positivament amb la mida, però no ocorria el mateix a l'illa amb les sargantanes més petites. Els resultats de supervivència mostraren un patró oposat i una relació negativa amb la mida corporal de les femelles a l'illa amb les sargantanes més petites.

 


Així, a les illes on els exemplars tenien una mida corporal més grossa, eren aquests els que contribuïen més al creixement de la població, mentre que, en la població amb els adults més petits, hi contribuïen més els individus subadults.

 


Tot i que no pogueren identificar un únic factor responsable de les diferències trobades, confirmen que individus de poblacions molt properes i estretament relacionades segueixen estratègies de vida molt diferents i mostren mecanismes compensatoris entre trets de vida també diferents.

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: