El sexe esporàdic de les diatomees

07/07/2020

 

 

Foto: Les diatomees pinnades necessiten reproduir-se sexualment per subsistir (Autor: Alexander Klepnev/Wikimedia Commons, CC BY)

 

 

Esporles, 8 de juliol de 2020. El fitoplàncton, constituït per un ampli grup de microorganismes unicel·lulars que habiten els sistemes aquàtics, és un element clau en el funcionament del planeta. En els orígens de la Terra, aquests organismes fotosintètics varen modificar la composició de l'atmosfera, cosa que va permetre la vida tal com avui la coneixem.

 

 

A l'actualitat, el fitoplàncton és responsable de produir més de la meitat de l'oxigen atmosfèric i de retirar una quantitat equivalent de CO. Aquest carboni, fixat en forma de compostos orgànics, sustenta el funcionament de les xarxes tròfiques marines i d'aigua dolça.

 

 

S'estima que a l'oceà hi ha entre 4.000 i 5.000 espècies de fitoplàncton, que s'agrupen en una quinzena de classes principals. Les diatomeas (Bacillariophyceae) en són un dels grups més rellevants, ja que són més eficients en la fixació de CO2 que altres classes de microalgues. La seva activitat fotosintètica contribueix en més d'un 40 per cent a la fixació de carboni en l'oceà.

 

 

Les diatomees viuen en gairebé qualsevol ambient humit, incloses basses, roques humides, en el gel antàrtic o sobre la molsa. No obstant això, es troben més comunament en grans reservoris d'aigua dolça i salada. Aquests organismes es caracteritzen per presentar una paret cel·lular silícia, en lloc de les parets orgàniques (de cel·lulosa, quitina, etc.) presents en la majoria de les espècies de fitoplàncton. Aquestes cases de vidre transparent tenen una estructura increïble: es componen de dues petxines trucades frústulas que encaixen entre si perfectament. Les frústulas solen estar ornamentades amb una gran quantitat de porus, protuberàncies i espines. A més de tenir diverses funcions biològiques, com ara protegir a la cèl·lula i condicionar el seu comportament hidrodinàmic, aquestes estructures ens serveixen per identificar les diferents espècies de diatomees.

 

 

Quan les condicions són propícies, les diatomees es reprodueixen ràpidament per simple divisió i generen denses poblacions d'individus. No obstant això, després de diversos cicles d'aquest tipus de reproducció asexual, aquesta frústul rígida comença a semblar una mica descuidada, deslluïda i desfasada, i les cèl·lules clonades són tan petites que els seus òrgans interns no hi caben bé i, simplement, es moren. Les cèl·lules necessiten recórrer al sexe per assegurar-se la subsistència. Aquesta fase del cicle vital és molt esporàdica, però és crítica per a la subsistència de la població a llarg termini. Cercar parella i unir-s’hi en un mitjà tan extens i dinàmic com l'oceà és una tasca titànica per a un organisme que no pot nedar.

 

 

Les formes de les diatomees varien molt, però en general poden classificar-se en dos grups: cèntriques (tenen una simetria radial i, per tant, formes rodones) i pinnades (amb simetria bilateral i formes allargades). Aquestes últimes són més abundants i, entre altres característiques, es diferencien de les cèntriques perquè necessiten aparellar-se físicament amb altres individus de grandària similar per reproduir-se sexualment, ja que no alliberen gàmetes que puguin fecundar externament altres cèl·lules. Sense gàmetes mòbils i sense poder nedar, no sembla fàcil trobar-se al mar.

 

 

Un estudi realitzat a l'IMEDEA (UIB-CSIC) i publicat a la revista PNAS aclareix aquest procés d'aparellament. La reproducció sexual sol ocórrer al final d'un període de molt creixement poblacional, quan la població de diatomees és molt elevada. A més, és un procés col·lectiu i relativament sincronitzat que consta de diverses fases:

 

  • En una primera etapa, les cèl·lules s'orienten en vertical i es comencen a enfonsar cap a ambients més profunds i estables. Aquesta alineació vertical de les cèl·lules s'ha contemplat per primera vegada en aquest estudi a la badia de Palma, gràcies a la utilització d'un instrument làser submergible que permet mesurar les característiques de les cèl·lules en el seu propi ambient.

  • Durant el seu viatge cap a aigües més profundes i menys turbulentes, les diatomees se seleccionen en funció de la mida i densitat. Les cèl·lules més grosses i denses baixen amb més rapidesa, mentre que les més petites queden endarrerides. Aquest procés de selecció facilita les interaccions entre individus de característiques similars.

  • Finalment, les inestabilitats hidrodinàmiques generades per l'enfonsament col·lectiu de la població afavoreixen que les cèl·lules xoquin entre si. Així poden aparellar-se per iniciar la reproducció sexual.

 

 

I així, enfonsant-se, reorientant-se, seleccionant-se i acostant-se, és com les diatomees pinnades es troben a la mar.

 

 

Aquest estudi ha suposat un gran esforç d'experimentació utilitzant tècniques innovadores en laboratori i observació en el medi marí. Els resultats de la feina ajudaran a comprendre millor la dinàmica de les proliferacions de diatomees i millorarà la nostra comprensió sobre la seva rellevància en el segrest i transferència de CO₂ cap a les zones profundes de l'oceà i, en conseqüència, sobre el seu paper com a reguladores de l'escalfament global.

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: