Robòtica submarina per detectar i erradicar algues invasores

02/09/2020

  • El projecte INVHALI de l'IMEDEA (CSIC-UIB) utilitzarà un submarí i un catamarà teledirigits per estudiar, detectar i intentar erradicar l'alga invasora tropical Halimeda incrassata

 

 

Foto: praderies d’Halimeda incrassata a la badia de Palma (Mallorca) (Autora: Fiona Tomas Nash)

 

Esporles, 3 de setembre de 2020. La investigadora de l'IMEDEA Fiona Tomàs dirigeix actualment el Proyecte INVHALI, juntament amb el seu equip, en col·laboració amb el grup de robòtica de la UIB Systems, Robotics and Vision (SRV), i amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. El projecte pretén estudiar, detectar i erradicar l'alga invasora tropical Halimeda incrassata mitjançant un submarí i un catamarà teledirigits.

 


La mar Mediterrània és una de les zones especialment vulnerables a les invasions biològiques. Un aspecte crucial per controlar les espècies invasores és fer-ne una detecció precoç, adequada i precisa, la qual cosa permet erradicar-les amb més èxit. Per tant, la unió entre el coneixement sobre l'èxit invasor d'una espècie i l'ús de noves tecnologies es fa indispensable per obtenir la informació necessària per prendre decisions i gestionar, d'una manera adequada i efectiva, mesures preventives i de detecció i erradicació.

 

 

Els mesos de juliol i agost, el grup d'investigadors ha desenvolupat campanyes de camp a diverses zones de Mallorca per poder comprendre més bé factors que poden facilitar l'erradicació i disminuir la capacitat invasora de l'Halimeda incrassata.

 


Aquest setembre començaran les campanyes al Parc Natural de l'Arxipèlag de Cabrera, on emprendran els estudis sobre l'erradicació de l'alga, per als quals utilitzaran vehicles autònoms subaqüàtics (AUV) i vehicles autònoms de superfície (ASV) equipats amb càmeres. D'aquesta manera, utilitzaran eines noves que proporcionen, de manera automàtica i precisa, dades d'aquesta espècie invasora amb altes resolucions temporals i espacials. Duran a terme campanyes de mostreig utilitzant l'SPARUS II AUV i el vehicle de superfície XIROI per obtenir imatges submarines d'àrees colonitzades per aquesta alga invasora, que seran molt útils per avaluar els canvis en el temps sobre l'estat de l'Halimeda incrassata i l'efectivitat de les accions d'erradicació.

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: