L’IMEDEA i el COFIB presenten la reconstrucció d’un esquelet d’Àguila coabarrada (Aquila fasciata)

27/10/2020

 

Foto: (D'esquerra a dreta) Lluís Parpal (Gerent de COFIB), Jessica Solà (Biòloga de COFIB), Josep Antoni Alcover (Vicedirector de l'IMEDEA) i Gotzon Basterretxea (Director de l'IMEDEA) (Autor: CAIB)

 

 

 

Esporles, 27 d'octubre de 2019. Fruit de la col·laboració entre el COFIB (Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears) i l’IMEDEA (Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, CSIC-UIB) s’han realitzat els muntatges de dos esquelets d’Aguila coabarrada (Aquila fasciata). Avui es presenta l’esquelet d’una femella que quedarà dipositat a les instal·lacions del COFIB a Santa Eugènia amb finalitat científica/educativa. El segon exemplar (un mascle) romandrà depositat a les instal·lacions de l’IMEDEA a Esporles.

 

 

Alguns dels exemplars d’espècies protegides que arriben als centres de recuperació de fauna silvestre ja ho fan morts o bé amb quadres que no permeten la seva recuperació. Amb l’autorització corresponent del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, alguns d’aquests exemplars són cedits a l’IMEDEA (CSIC-UIB) i són incorporats a les seves col·leccions científiques, passant a formar part de la col·lecció osteològica d’ocells, que a l’actualitat inclou més de 2500 exemplars, la informació de la major part dels quals es troba disponible a la plataforma GBIF. D’altra banda, ja fa uns anys que  el COFIB va crear el BREI (Banc de Restes de Espècies Insulars), que recull mostres i restes d’espècies protegides per poder aportar material de referencia de diverses espècies silvestres protegides de les Balears a investigadors i també material biològic destinat a educació ambiental. Actualment disposa de 2242 mostres recollides (plomes, esquelets, genètica...), de les que 58 corresponen a Aquila fasciata, amb 12 esquelets complets que procedeixen principalment d’exemplars electrocutats, un dels grans problemes de l’espècie.

 

 

L’IMEDEA (CSIC-UIB) recentment ha posat en marxa,  amb finalitat divulgativa, una nova activitat consistent en la reconstrucció d’esquelets de diferents especies animals en posició anatòmica dinàmica, per així poder il·lustrar el funcionament de les seves estructures de sosteniment. És dintre d’aquesta activitat on s’emmarca el muntatge de l’esquelet d’àguila coabarrada que quedarà a les instal·lacions del COFIB. El realitzador i director del documental “L’Arxipèlag Indòmit” ha realitzat una filmació de l’esquelet que es podrà veure a les pàgines web de les dues institucions.

 

 

El fet de disposar d’aquest material permet un millor enteniment de les relacions anatòmiques i la seva funcionalitat per a explicar les característiques de les diferents espècies i també mantenir el material museístic comparatiu amb una nova utilitat didàctica. S’assoleixen també els objectius del LIFE Bonelli quant a divulgació i coneixement d’aquesta espècie.

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: