Seamposium: New avenues in marine vitamins research: Revisiting the classical biological questions and exploring new functions in the carbon, nitrogen, sulfur and iron cycles

28/01/2021

  • Ponent: Sergio Sañudo-Wilhelmy, de la Universitat de Califòrnia Meridional (Los Angeles, EUA)

 

 

 

 

Esporles, 1 de febrer de 2021. Amb motiu de la Dècada de les Ciències Marines impulsada per l'ONU (# ODS14) que pretén generar un marc comú que garanteixi que les ciències marines donen suport plenament a les accions per gestionar de manera sostenible els oceans i mars del món, i assolir així els objectius de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, els centres de marins de l'CSIC: IMEDEA, IIM, CEAB, ICM i ICMAN, hem organitzat un cicle de conferències conjunt titulat "Seamposium: Dealing with new frontiers of marine research", pel qual es crea un fòrum de discussió entorn d'un seminari mensual impartit per un expert reconegut en temàtiques marines vàries.
 
 
 

Aquest cicle de seminaris començarà el dia 4 de febrer amb la xerrada "New Avenues in marine vitamins research: Revisiting the classical biological questions and exploring new functions in the carbon, nitrogen, sulfur and iron cycles" a càrrec de Sergio Sañudo-Wilhelmy de la Universitat de Califòrnia Meridional.

 

 

Les vitamines catalitzen milers de reaccions bioquímiques que sostenen la vida en tots els ecosistemes de la Terra. No obstant això, la seva producció està limitada a un grup relativament reduït de microorganismes. A l'oceà, les vitamines tenen un gran impacte en el funcionament dels cicles biogeoquímics, com és el del carboni, on la seva disponibilitat s'ha associat a més producció de biomassa. Més enllà del carboni, hi ha diversos estudis que suggereixen que la disponibilitat d'aquestes coenzims afecta també els cicles del nitrogen i del sulfur. Malgrat la seva importància, l'estudi de les vitamines en sistemes marins ha estat molt limitat i encara en desconeixem les concentracions, així com les variacions espacials i temporals en molts d’ecosistemes. Mostrarem que les tres vitamines generalment estudiades (biotina, cobalamina i tiamina) no representen els requeriments vitamínics totals del plàncton. Prenent com a exemple la niacina, veurem que l'estudi del requeriment de coenzims a la mar ha d'expandir i incloure molècules precursores de vitamines, i reflectir, així, la gran complexitat de les interaccions biològiques del plàncton. A més de la seva funció com a micronutrients, algunes vitamines poden tenir altres funcions extracel·lulars un cop que han estat excretades a l'aigua de la mar. Usant a les flavines (variants de la riboflavina) com a exemple, mostrarem que algunes d'aquestes molècules poden catalitzar reaccions d'oxidació-reducció de manera extracel·lular, la qual cosa influeix en l'accessibilitat biològica del nitrogen i del ferro. En la presentació, inclourem exemples de les línies d'investigació emergents en el camp de les vitamines i discussions sobre en hi acostam actualment. Un dels grans reptes actuals és identificar tots els paràmetres que afecten el funcionament de la bomba de carboni donada la crisi climàtica actual.
 
 
 
 

 

 

 


 

Data y hora: Dijous 4 de febrer, 15:30h

 

Lloc: (Enllaç YOUTUBE LIVE): https://www.youtube.com/user/ImedeaComDiv

 

Font: IMEDEA (UIB-CSIC)